Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocene Poprawności Wykonania Instalacji

wkorzech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, zwracam się z prośbą o ocenę poprawności wykonania instalacji Co CWU zbudowanej na kotle Defro Duo Ekopell 15kW. Kotłownia jest w oddzielnym pomieszczeniu i do rozdzielaczy w domu lecą rury PP40. Za wymiennikiem mam zawór 3D sterowany ze sterownika pieca TECH ST97 . Nie wiem też gdzie ma być wpięty czujnik temperatury zaworu 3D? Z góry dziękuję

post-68192-0-42879800-1469383467_thumb.jpg

Opublikowano

Albo to takie zdjecie, albo Twoj hydraulik ma jakis problem z poslugiwaniem sie poziomnica. Swoja droga, nie lepiej bylo doplacic do wersji NZ circa. 800 PLN brutto i zmontowac calosc w ukladzie zamknietym? Mniej komplikacji a i chyba wyszloby troche taniej :-)

Opublikowano

Sek w tym, że wszystkie elementy dostałem do kotła - wymiennik,pompy, zawory itp.Nie wątpię, że cały układ zamknięty byłby lepszy ale jest jak jest. co do poziomu rzeczywiście rura CWU schodzi w dół ale niewiele - w tym układzie jest 100% pewność,że ta nitka się nie zapowietrzy . A co do komentarza Sambora - co jest nie tak?

Opublikowano

A jedno słowo nie wystarczy?

To masz więcej:

filtr musi być przed a nie za pompą

odpowietrznik automatyczny na powrocie, przed wymiennikiem - będzie się zapowietrzał wymiennik i pompa

do grupy bezpieczeństwa rura musi być min DN20, a nie PEX 16

za nisko naczynie przelewowe, może byc problem z wyrzucaniem wody

Oczywiście ogólnie pojęta estetyka!

Już nie chcę pisać o ocynku w instalacji CO

Opublikowano

Dzięki!!

co do filtrów to wszędzie są przed pompami - za wymiennikiem pompa jest na powrocie. Odpowietrznik jutro dodam i z wymianą pexa też nie będzie problemu. Z naczyniem nic już nie poradzę z estetyką też nie - jest to moje pierwsze CO - nie jestem fachowcem ale słuchając lokalnych instalatorów którym wcześniej chciałem powierzyć to zadanie to wydaje mi się, ze po przestudiowaniu paru książek i mnóstwa forów i tak zrobiłem mniej byków niż oni (jeden na silę chciał montować pompy na powrocie w tej konfiguracji naczynia a drugi zapewniał, że zrobi bezpieczny układ zamknięty bez wężownicy!!!) Kolego podpowiesz może gdzie umiejscowić czujnik zaworu 3D?

Opublikowano

... właściwie po nic - nie będzie spełniał swojego zadania :/ pompa powinna być pomiędzy zaworem a wymiennikiem albo na zasilaniu?...

Jak pompa na powrocie to po co tam zaw 3-D???

Opublikowano

Jak masz samą podłogówkę to można tak zrobić, ale wtedy pompa jest na zasilaniu i to mnie zmyliło.

Jak odpowietrznik jest na zasilaniu instalacji to może zostać, jak na powrocie to zdemontować.

Opublikowano

Dzięki,. z odpowietrznikiem też mi się wydawało że jest OK. Z pompą dałem ciała - pierwotnie miała być na zasilania ale w ostatnich chwili coś mnie tchnęło na nieprzemyślaną zmianę. jutro zabieram się za przeróbkę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.