michalwa Opublikowano 23 Lipca 2016 #1 Opublikowano 23 Lipca 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Chce przerobić trochę palnik rynnowy o dospawanie ,,dziubka’’ na końcu palnika. Coś jak na foto poniżej. Według mnie palenisko jest trochę za krótkie i niedopalony opał spada do popielnika (wydłużenie przerwy powoduje że kocioł dłużej dochodzi do zadanej i/lub robią się spieki). Wiem że lepiej by było by kocioł pracował cały czas ale ze względu na brak modulacji wzrasta spalanie. Stąd pomysł o zmiane sterownika na SPPv2L lub SKZP-02 E. Czy taka zmiana ma sens? Kilka słów o kotle i instalacji: Kamen multi plus 25kw ze sterownikiem techa dwustanowym. Palnik chyba pierwszej generacji ze Stąporkowa o ile się nie myle, bez dysz powietrza wtórnego. Prosta instalacja na dwie pompy, brak zaworu trój lub czterodrożnego. W zimę woda grzeje się głównie grawitacyjnie. Palę pellet + miał w proporcji ok. 60/40. Ogrzewam pierwsze piętro ok. 90 m2 grzane grzejnikami bez termostatów. Budownictwo koniec lat 80 ocieplenie styropian ok. 7cm + na strychu wełna 15 cm. Spalanie 0 stopni ok. 28 kg. –15 stopni ok. 40 kg temperatura w domu 20. Ustawień i opału próbowałem przeróżnego i czytając wpisy użytkowników o spalaniu 15-20 kg przy 170 m2 aż nie chce się wierzyć. Jest jakaś rada na obniżenie spalania?
kociołsam Opublikowano 23 Lipca 2016 #2 Opublikowano 23 Lipca 2016 Moim zdaniem większość rynien jest za krótka i sterownik nie wiele tu pomorze :( ani powietrze wtórne. Tym bardziej jak masz mieszanine różnych paliw o różnych parametrach; jedno paliwo się spaliło a drugie nie. To jest tak jak by łapać 2 sroki za ogon!
michalwa Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor #3 Opublikowano 27 Lipca 2016 Przerabiałem różne ekogroszki i kiepsko to wychodzi. Z drugiej strony jak mam płacić 900 zł na eko i się użerać z popiołem i sadzą to wole palić samym pelletem. Jaki sterownik z PID-em najlepszy do rynny? Czy dospawanie tego dziubka co na foto coś polepszy spalanie?
kociołsam Opublikowano 28 Lipca 2016 #4 Opublikowano 28 Lipca 2016 Ten dziubek to leczenie syfa pudrem wiec na pewno ci pomorze
michalwa Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor #5 Opublikowano 28 Lipca 2016 Jakiej długości powinien być? I pod jakim mniej więcej kątem?
kociołsam Opublikowano 28 Lipca 2016 #6 Opublikowano 28 Lipca 2016 Kolego syfa pudrem nie wyleczysz .Inaczej raka tabletkami na rozwolnienie nie wyleczysz . Ponieważ ta rynna jest za krótka to ktoś sobie wymyślił że ją przedłuży płaskownikiem ale to nic nie da . Bo tam nie ma nadmuchu więc lipa .Jak dasz pod kątem jako ,,hamulec '' to ci kopiec pujdzie w górę atu następny problem nastąpi z niedopaleniem koksików . Jedyny ratunek to całkowicie przedłużyć rynne tak żeby był nadmuch
michalwa Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor #7 Opublikowano 29 Lipca 2016 Spawanie mam już za sobą, pozostaje kwestia sterownika doradzi ktoś? Jeszcze jeden pomysł mi się zrodził w głowie m.in. zmniejszenie otworów powietrznych żeby móc palić samym miałem. W tej chwili miał wpada w otwór doprowadzający powietrze z wentylatora.Średnica tych dziurek coś koło 6 mm. Tulejka z kołnierzem załatwi sprawę czy coś innego?
marcus312 Opublikowano 30 Lipca 2016 #8 Opublikowano 30 Lipca 2016 michalwa Przedłużenie rynny możesz zrobić w ten sposób że na końcu rynny zabuduj taki grzebień podniesiony lekko do góry popiół lepiej przez niego przeleci może być przykręcany w razie czego łatwo modyfikować .Grzebień będzie trochę spiętrzał wysokość opału na rynnie ;) :P
michalwa Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor #9 Opublikowano 30 Lipca 2016 Dospawalem wczoraj ok 5 cm pod bardzo małym kątem.Nie skrecalem jeszcze tego bo może wymyślę coś na zmniejszenie otworów napowietrzajacych żeby poszedł sam miał. Sterownik będzie prawdopodobnie Skzp 02
Gość jacek61 Opublikowano 30 Lipca 2016 #10 Opublikowano 30 Lipca 2016 Zaspawaj te otwory co są, wyszlifuj na płasko a w innych miejscach nawierć mniejszą średnicą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.