Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Podlogowo Grzejnikowo Dwa Różne Rozwiązania Który Wybrać?

dawid2504

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum mam kilka pytań odnośnie instalacji. W skrócie opisze swój dom:

Dom szeregowy 160m2 dwukondygnacyjny parter i piętro i strych (ogrzewane tylko parter i piętro)

ściany superex  36cm + styropian 10cm strop na piętrze wełna 25 cm , strych pod dachówkami wełna 20 cm ( nieogrzewany tylko na rupiecie:) )

Teraz trochę o instalacji:

Parter ( salon 38 m2, kuchnia 12m2, korytarz 12m2, łazienka 4m2, garaż 16m2)

Piętro (Pokój 17m2, pokój17m2, pokój 12m2 łazienka 12m2)

Kocioł buderus gb072 14kw , rc300 , zasobnik 100l, czujnik pogodowy

Instalacja :

Parter ogrzewanie podłogowe (7 obwodów + grzejnik garaż 1200x600 + drabinka w łazienka 600x900)

Piętro ogrzewanie grzejnikowe ( dwa grzejniki 1200x900, jeden 1200x600, łazienka podłogowe + drabinka 600x900)

Dwa schematy instalcji:

Wiem że na opisie Gb172 ale do gb072 taki sam schemat jest.

Pierwszy typ instalacji:

- sprzęgło/rozdzielacz WHY/HKV 2/25/25

- grupa pompowa z mieszaczem i modułem MM100 HSM20/6

- grupa pompowa , moduł MM100 HS25/4

- moduł rc100

Na parterze rozdzielacz 8 obwodowy ( 7 obwodów parter + jeden łazienka piętro) podpięte to grupę pompową z mieszaczem,

a pod grupę pompową hs25/4 podpięty rozdzielacz 2 obwodowy grzejniki parter i na piętrze rozdzielacz 4 obwodowy grzejniki góra.

Pytania do tej instalacji:

1.Czy wszystko ok dobrane co brakuje??

2.Czy podłogówka łazienki piętro wpięta do rozdzielacza na parterze nie będzie się zapowietrzać????

Dwóch różnych instalatorów chce różnie zrobić:

jeden mówi że przed sprzęgłem dać separator powietrza, a drugi że najlepszym sposobem w podłogówce na powrocie i wlocie dać trójniki i odpowietrzniki automatyczne - po prostu od rozdzielacza 8 obwodowego pociągnąłby nitkę do skrzynki na piętrze gdzie będzie rozdzielacz grzejników i dać trójnik nad poziom posadzki takie odpowietrzenie i dopiero z tego miejsca szła by nitka do łazienki.

Który sposób lepszy?????

Drugi typ instalacji:

- zawór trio-flow dzieli na dwa obwody 1/3 i 2/3

- grupa pompowa z mieszaczem i modułem MM100 HSM20/6

Na parterze rozdzielacz 8 obwodowy ( 7 obwodów parter + jeden łazienka piętro) podpięte to grupę pompową z mieszaczem,

a pod grupę pompową hs25/4 podpięty rozdzielacz 2 obwodowy grzejniki parter i na piętrze rozdzielacz 4 obwodowy grzejniki góra.

Tutaj instalacja grzejnikowa zasilana pompa z pieca a podłogówka takim samym zestawem buderusa MM100 HSM20/6.

Pytania do tej instalacji:

1.Czy potrzebny zawór trio-flow dzieli na dwa obwody 1/3 i 2/3??? czy wystarczy jakiś trójniki i wpięta do tego grupa pompowa a dalej nitka by szła na grzejnki zasilne pompą z pieca?????????

2.Czy podłogówka łazienki piętro wpięta do rozdzielacza na parterze nie będzie się zapowietrzać????

Dwóch różnych instalatorów chce różnie zrobić:

jeden mówi że na zasilaniu dać separator powietrza, a drugi że najlepszym sposobem w podłogówce na powrocie i wlocie dać trójniki i odpowietrzniki automatyczne - po prostu od rozdzielacza 8 obwodowego pociągnąłby nitkę do skrzynki na piętrze gdzie będzie rozdzielacz grzejników i dać trójnik nad poziom posadzki takie odpowietrzenie i dopiero z tego miejsca szła by nitka do łazienki.

Który sposób lepszy?????

Pytania ogólne do obydwu instalacji:

1. Która z instalacji będzie ekonomiczniejsza w użytkowaniu???? 

2. W pierwszej instalacji dodatkowa pompa i większy koszt zrobienia czy przełoży się na mniejsze rachunki??? (dodatkowo w domu kominek z dgp i planowo w okresie grzewczym takim przejściowym  załączona podłogówka a piętro grzane kominkiem)

3. Który typ instalacji wybrać?????

Z góry dziękuje za odpowiedzi

post-68331-0-38990600-1465637110_thumb.jpg

Opublikowano

Ten zawór Trio to wymysł jakiegoś kopniętego inżynierka. On tobie nic nie da.

Trzeba policzyć rozpływy hydrauliczne, dodatkowo ten zawór nie jest chyba dawany za darmo

Tak jak kolega wyżej pisał - tylko układ 1 ze sprzęgłem i osobnymi pompami na zasilaniach - wtedy to można nawet niezależnie sterować.

a drugi że najlepszym sposobem w podłogówce na powrocie i wlocie dać trójniki i odpowietrzniki automatyczne - po prostu od rozdzielacza 8 obwodowego pociągnąłby nitkę do skrzynki na piętrze gdzie będzie rozdzielacz grzejników i dać trójnik nad poziom posadzki takie odpowietrzenie i dopiero z tego miejsca szła by nitka do łazienki.

To jest prawidłowe wykonanie, tylko odpowietrzniki niech da ręczne, automaty montowane przed pompą  zasysają powietrze do instalacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.