Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Węgiel Vs Drewno

stasiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem na etapie zakładania C.O , kocioł jaki zamierzam kupić to Defro Optima Komfort 10kW mieszkania 78m2 i 100l CWU , mieszkam w Katowicach wiec kopalni w okół  mam dużo , zamierzam palić węglem , ale mam pytanie o podgrzewanie wody późną wiosną latem i wczesną jesienią , czy wystarczy kilka szczap wyschniętego/sezonowanego drewna , czy lepiej napalić węglem (węgiel z Wieczorka 630 zł tona , drewno około 150 brzoza, twardsze 180 - 200 zł) ktoś może mi doradzić czy kupować więcej węgla czy dokupić jednak drewno dla CWU i jak tak to jaki gatunek

Opublikowano

Cwu zagrzejesz kilkoma polanami drzewa. Energii po spaleniu węgla może być za dużo na potrzeby cwu i będziesz zmuszony kisic opal jak wsypiesz za dużo.

Opublikowano

a co wybrać bo najwięcej sezonowego w mojej okolicy jest Buku 2 letniego , dęby roczne m a reszta brzoza grab jesion to dopiero 4 miesięczne  myślą nad 2 metrami buku i 1 metr sosny na rozpałkę, ostatnio 1 m sosny miałem na 5 zim rozpalania w 2 piecach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam już wykonane próby , i wg mnie lepiej zagrzać CWU węglem , przepalałem parę razy drewnem (2 - 3 kg sosny) płomień duży , ale bardzo trudno tym sterować przy przymknięciu klapy od powietrza drewno gaśnie i długo się nie pali , zapaliłem węglem (20szt orzech II , nie ważyłem ile kg ale około 1/5 wiaderka po emulsji 10l) ogień był ponad 2h i temp non stop na piecu 70 - 75*C nagrzałem cały baniak 100l i po kąpieli 3 osób jeszcze się nagrzał ponownie.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

w sumie to też zależy od lokalizacji  , u mnie w Katowicach najtaniej co można kupić z suchego drewna połupanego (minimum 1 rok sezonowanego) to sosnę 150 zł , brzoza od 200 zł , buk, dąb, grab od 240 zł wzwyż  , a węgiel od 500 zł wzwyż , nie wiem jak w innych częściach kraju , może i bardziej będzie się opłacać palić drewnem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.