gurzaj Opublikowano 31 Maja 2016 #1 Opublikowano 31 Maja 2016 Witam Wszystkich, po dlugiej przerwie pisze do Doswiadczonych Kolegow w zupelnie innym temacie. jakis czas temu wpadlem na pomysl po czesci rozwiazania tematu wysokiej temp.w moim drewnianym domu na wsi. w okresie letnim nie temp.potrafi wzrosnac do nawet 28oC co jest uciazliwe, salon i taras mam niestety od poludnia. piwnice mam natomiast dosc gleboka i w niej zawsze jest zimno. wpadl mi do glowy pomysl aby powietrze z tej piwnicy za pomoca izolowanego krotkiego flexibala i silnika kanalowego( wyciagajacego) tloczyc do salonu na parterze. powietrze musialoby przebyc dystans ok 1,5metra i pokonac poziom +0,5m. i tutaj pojawiaja sie pytania czy ze wzgl.na wysokosc i roznice temp.nawet przy silniku bedzie to mozliwe? czy np.powietrze nie zdazy sie mocno skroplic przebywajac droge 1.5m? na ile starczy mi tego powietrza z piwnicy.... co sadzicie o tym? z gory dziekuje za pomoc.
drewniak Opublikowano 31 Maja 2016 #2 Opublikowano 31 Maja 2016 Chyba raczej tylko klima. Wyciagając chłodne powietrze z piwnicy wejdzie do niej ciepłe i starczy to chyba na niewiele. Poza tym to powietrze z piwnicy to chyba nie za świeże.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.