ryscad Opublikowano 26 Maja 2016 #1 Opublikowano 26 Maja 2016 Witam, czy znajdzie się życzliwa osoba o odpowedniej wiedzy, która stworzy mi schemat dwufunkcyjnego węzła cieplnego (c.o. i c.w.u.) z dwufunkcyjnym kotłem ( kocioł kondensacyjny) w paint lub innym programie ? Wiadomo, że na schemacie ma znaleźć się sterownik, regulator itp. Poniżej trochę informacji co do schematu : Powodem jest sterowanie temperaturą w budynku użyteczności publicznej. Sterowanie ma na celu oszczędzenie energii cieplnej podczas nieobecności ludzi ( w nocy kiedy ludzi nie ma w pracy). Poprzez sterowanie mam na myśli wyłączenie kotła całkowicie przez sterownik. Następnie temperatura spada z 20 stopni na około 15. Gdy temperatura ta osiągnie 15 stopni sterownik załącza kocioł, aby po przyjsciu ludzi do pracy, temperatura była na poziomie 20 stopni. Kocioł w fazie nagrzewania pracuje z nadwyżką mocy (130%) aby szybko dogrzać pomieszczenia. Nadwyżka mocy jest możliwa dzięki kotłowi dwufunkcyjnemu z zasobnikiem. Woda, która znajduje się w zasobniku podczas nieobecnosci ludzi w nocy nie bedzie pobierana, to pozwoli na zdobycie nadmiaru mocy (130%). Po przyjsciu ludzi do pracy i osiagnięciu 20 stopni instalacja wraca do normalnej pracy. To krotki opis. Sterownik będzie ustawiony na konkretną godzinę wyłączenia kotła i włączenia kotła. Potrzebuje schemat tego procesu tak jak jest to napisane - schemat dwufunkcyjnego wezla cieplnego z dwufunkcyjnym kotlem. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 26 Maja 2016 #2 Opublikowano 26 Maja 2016 Tu nie ma co "tworzyć" schematów od podstaw i wymyślać nowych teorii. To co potrzebujesz jest na stronie każdego producenta i dystrybutora kotła gazowego. Ale tryb postępowania powinien być inny - musisz znać jaka ma być moc potrzebna na ogrzanie pomieszczeń, oraz ile ciepłej wody potrzebujesz i w jakim czasie. I dopiero wtedy szukać schematu - hydraulicznie te schematy będą bardzo podobne, natomiast w zależności od producenta będzie inny sterownik. Poniżej 2 schematy od Wolfa dla kotłów 11-24 kW i 35-50 kW, ten drugi ma dodatkowo grzanie wody wspomagane solarami. PS Kocioł czysto dwufunkcyjny jest do takiego celu nieopłacalny, lepszy jest kocioł z zasobnikiem.
ryscad Opublikowano 27 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 27 Maja 2016 Czy mógłbyś mi podesłać link do tych schematów lub dać krótki opis bo potrzebny byłby mi objaśnienie skrótów i numerów na rysunku ? Na schemacie pierwszym będzie możliwe uzyskanie nadmiaru mocy, o której pisałem wyżej ?
sambor Opublikowano 27 Maja 2016 #4 Opublikowano 27 Maja 2016 Jaki nadmiar mocy? Chcesz pobierać ciepło ze zbiornika CWU? - to jest nie możliwe przy obecnych konstrukcjach kotłów, Można zastosować bufor , ale to podroży instalację i koszty grzania. Schematy są dostępne na polskiej stronie Wolfa PS Wyjaśnij m sens grzania CWU aby następnie ją studzić a później znowu podgrzewać. Trzeba tak dobrać kocioł i resztę instalacji aby wszystko grało.
ryscad Opublikowano 27 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 27 Maja 2016 Rozmawiałem ze znajomym po 'fachu' i powiedział, że "Nadwyżka mocy jest możliwa dzięki kotłowi dwufunkcyjnemu z zasobnikiem. Woda, która znajduje się w zasobniku podczas nieobecnosci ludzi w nocy nie bedzie pobierana, to pozwoli na zdobycie nadmiaru mocy (130%)." W takim razie nie jest to konstrukcyjnie możliwe ? Nie uzyskam 30 % nadmiaru mocy aby doprowadzić temperaturę na odpowiednią wysokość w pomieszczeniach po przyjściu ludzi ? Więc jak to zrobić ? Wydawało mi się, że jest do do zrobienia
sambor Opublikowano 27 Maja 2016 #6 Opublikowano 27 Maja 2016 Kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem magazynuje ok 40-60l wody zależnie od modelu i producenta i tu pytanie ile grzejników ta ilość pozwoli ci zagrzać?
ryscad Opublikowano 27 Maja 2016 Autor #7 Opublikowano 27 Maja 2016 Kocioł ma do ogrzania ponad 200 m2 .
sambor Opublikowano 27 Maja 2016 #8 Opublikowano 27 Maja 2016 Może powinieneś wypytać tego znajomego o szczegóły odbioru ciepła z wody użytkowej. Na 200 m2 to wystarczy kocioł ok 20kW, ważne jest ile ciepłej wody potrzeba i w jakim czasie?
ryscad Opublikowano 27 Maja 2016 Autor #9 Opublikowano 27 Maja 2016 Niestety w przeciągu najbliższego tygodnia nie mam z nim kontaktu, dlatego próbuję się dowiedzieć tutaj. Czyli według Ciebie nie będzie możliwy odbiór ciepła z c.w.u. oraz wytworzenie nadmiaru mocy tak ? Pytanie do schematu pierwszego : co symbolizuje zielony przewód wychodzący z zasobnika? Nie jest to moja specjalność więc nie chce walnąć głupoty. Dziękuje i pozdrawiam
sambor Opublikowano 27 Maja 2016 #10 Opublikowano 27 Maja 2016 Zielony to zimna woda do podgrzania, żółty to woda podgrzana. Ile tej wody potrzeba? Lub inaczej ile osób i jak ma z niej korzystać?
ryscad Opublikowano 27 Maja 2016 Autor #11 Opublikowano 27 Maja 2016 Osób korzystających z wody będzie kilkanaście. Jest to biblioteka, także pomieszczenie socjalne i łazienka.
sambor Opublikowano 27 Maja 2016 #12 Opublikowano 27 Maja 2016 To trzeba zasobnik 150 - 200l do tego kocioł ok 25kW + odpowiedni sterownik , który potrafi ustawić niezależne czasy i temp grzania grzejników i wody.
sambor Opublikowano 27 Maja 2016 #13 Opublikowano 27 Maja 2016 Jak masz mało miejsca a więcej kasy to polecam kocioł Wolfa z wbudowanym zasobnikiem warstwowym CGW 24kW + odpowiedni sterownik. Do mycia rąk w węźle sanitarnym będzie jak znalazł, ba nawet prysznic pociągnie. A grzejniki to bez problemu do ok 300 m2 przy średnio ocieplonym budynku Ew tańszy Immergasa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.