Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Dwufunkcyjnego Węzła Cieplnego

ryscad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy znajdzie się życzliwa osoba o odpowedniej wiedzy, która stworzy mi schemat dwufunkcyjnego węzła cieplnego (c.o. i c.w.u.) z dwufunkcyjnym kotłem ( kocioł kondensacyjny) w paint lub innym programie ?

Wiadomo, że na schemacie ma znaleźć się sterownik, regulator itp.

Poniżej trochę informacji co do schematu :

Powodem jest sterowanie temperaturą w budynku użyteczności publicznej. Sterowanie ma na celu oszczędzenie energii cieplnej podczas nieobecności ludzi ( w nocy kiedy ludzi nie ma w pracy). Poprzez sterowanie mam na myśli wyłączenie kotła całkowicie przez sterownik. Następnie temperatura spada z 20 stopni na około 15. Gdy temperatura ta osiągnie 15 stopni sterownik załącza kocioł, aby po przyjsciu ludzi do pracy, temperatura była na poziomie 20 stopni. Kocioł w fazie nagrzewania pracuje z nadwyżką mocy (130%) aby szybko dogrzać pomieszczenia. Nadwyżka mocy jest możliwa dzięki kotłowi dwufunkcyjnemu z zasobnikiem. Woda, która znajduje się w zasobniku podczas nieobecnosci ludzi w nocy nie bedzie pobierana, to pozwoli na zdobycie nadmiaru mocy (130%). Po przyjsciu ludzi do pracy i osiagnięciu 20 stopni instalacja wraca do normalnej pracy.

To krotki opis. Sterownik będzie ustawiony na konkretną godzinę wyłączenia kotła i włączenia kotła. Potrzebuje schemat tego procesu tak jak jest to napisane - schemat dwufunkcyjnego wezla cieplnego z dwufunkcyjnym kotlem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tu nie ma co "tworzyć" schematów od podstaw i wymyślać nowych teorii.

To co potrzebujesz jest na stronie każdego producenta i dystrybutora kotła gazowego.

Ale tryb postępowania powinien być inny - musisz znać jaka ma być moc potrzebna na ogrzanie pomieszczeń,

oraz ile ciepłej wody potrzebujesz i w jakim czasie.

I dopiero wtedy szukać schematu - hydraulicznie te schematy będą bardzo podobne,

natomiast w zależności od producenta będzie inny sterownik.

Poniżej 2 schematy od Wolfa  dla kotłów 11-24 kW i 35-50 kW, ten drugi ma dodatkowo grzanie wody wspomagane solarami.

PS

Kocioł czysto dwufunkcyjny jest do takiego celu nieopłacalny, lepszy jest kocioł z zasobnikiem.

post-18578-0-27004000-1464274904_thumb.jpg

post-18578-0-83314500-1464274918_thumb.jpg

Opublikowano

Czy mógłbyś mi podesłać link do tych schematów lub dać krótki opis bo potrzebny byłby mi objaśnienie skrótów i numerów na rysunku ? Na schemacie pierwszym będzie możliwe uzyskanie nadmiaru mocy, o której pisałem wyżej ?

Opublikowano

Jaki nadmiar mocy?

Chcesz pobierać ciepło ze zbiornika CWU? - to jest nie możliwe przy obecnych konstrukcjach kotłów, 

Można zastosować bufor , ale to podroży instalację i koszty grzania.

Schematy są dostępne na polskiej stronie Wolfa 

PS

Wyjaśnij m sens grzania CWU aby następnie ją studzić a później znowu podgrzewać.

Trzeba tak dobrać kocioł i resztę instalacji aby wszystko grało.

Opublikowano

Rozmawiałem ze znajomym po 'fachu' i powiedział, że "Nadwyżka mocy jest możliwa dzięki kotłowi dwufunkcyjnemu z zasobnikiem. Woda, która znajduje się w zasobniku podczas nieobecnosci ludzi w nocy nie bedzie pobierana, to pozwoli na zdobycie nadmiaru mocy (130%)."

W takim razie nie jest to konstrukcyjnie możliwe ? Nie uzyskam 30 % nadmiaru mocy aby doprowadzić temperaturę na odpowiednią wysokość w pomieszczeniach po przyjściu ludzi ? Więc jak to zrobić ? Wydawało mi się, że jest do do zrobienia

Opublikowano

Kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem magazynuje ok 40-60l wody zależnie od modelu i producenta i tu pytanie ile grzejników ta ilość pozwoli ci zagrzać?

Opublikowano

Może powinieneś wypytać tego znajomego o szczegóły odbioru ciepła z wody użytkowej.

Na 200 m2 to wystarczy kocioł ok 20kW, ważne jest ile ciepłej wody potrzeba i w jakim czasie?

Opublikowano

Niestety w przeciągu najbliższego tygodnia nie mam z nim kontaktu, dlatego próbuję się dowiedzieć tutaj.

Czyli według Ciebie nie będzie możliwy odbiór ciepła z c.w.u. oraz wytworzenie nadmiaru mocy tak ?

Pytanie do schematu pierwszego : co symbolizuje zielony przewód wychodzący z zasobnika?

Nie jest to moja specjalność więc nie chce walnąć głupoty.

Dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

Osób korzystających z wody będzie kilkanaście. Jest to biblioteka, także pomieszczenie socjalne i łazienka.

Opublikowano

To trzeba zasobnik 150 - 200l do tego kocioł ok 25kW + odpowiedni sterownik , który potrafi ustawić niezależne czasy i temp grzania grzejników i wody.

Opublikowano

Jak masz mało miejsca a więcej kasy to polecam kocioł Wolfa z wbudowanym zasobnikiem warstwowym CGW  24kW + odpowiedni sterownik.

Do mycia rąk w węźle sanitarnym będzie jak znalazł, ba nawet prysznic pociągnie.

A grzejniki to bez problemu do ok 300 m2  przy średnio ocieplonym budynku

Ew tańszy Immergasa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.