wkorzech Opublikowano 16 Maja 2016 #1 Opublikowano 16 Maja 2016 Witam, zwracam się z prośba o ocenę poprawności schematu jak na rysunku. Naczynie wzbiorcze zainstalowane będzie około 70cm nad kotłem stąd tez pompy CO i CWU na krótkim obiegu na zasilaniu. Nie jestem pewien co do poprawności montażu zaworu 3D i pompy drugiej? Czy druga pompa CO może pracować w pozycji jak na rysunku - w dol? czy lepiej wsadzić ją na powrót żeby tłoczyła wodę w górę? - wtedy co z montażem zaworu 3D który powinien być przy pompie? Na rysunku zamieściłem przekroje rur. Krótki obieg na rurach stalowych - nie chcę aby wymiennik i pompy "wisiały" na rurach Cu. Kotłownia jest na zewnątrz budynku - rury pomiędzy kotłownia a rozdzielaczami PP40. Dodatkowo nie wiem czy fachowe jest montowanie czujników temperatury bezpośrednio na rurze pod izolacją (co wielokrotnie widziałem), czy też lepiej wsadzić trójniki i osłony termometrów? Dziękuje i pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 16 Maja 2016 #2 Opublikowano 16 Maja 2016 Jaki ma być to rodzaj instalacji grzewczej? Do czego ma służyć zawór 3D za wymiennikiem? Nie czekając na twoją odpowiedź odpowiadam że przy instalacji grzejnikowej zawór 3D jest zbędny i wtedy miejsce montażu pompy również jest dowolne może być na zasilaniu może być na powrocie, Jak instalacja jest podłogowa to sposób montażu jest poprawny. Co czujników to ich montaż pod izolacją może być gdy rura jest Cu lub stalowa na rurach PP to zależy od rodzaju rury.
wkorzech Opublikowano 16 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 16 Maja 2016 Witam, za wymienikiem mam rozdzielacz i rozgałęzienie na trzy piony - są to grzejniki. Na dwóch pionach są podłogówki w łazienkach - ze względu na brak możliwości łatwej przeróbki wpięte w pion i doposażone o zawory RTL na powrotach. Zawór 3D ma moim zdaniem lepiej chronić powrót pieca i przyspieszyć jego rozruch a poza tym mam ten zawór z siłownikiem i sterownik pieca przystosowany jest do sterowania zaworem (komplet części dostałem wraz z piecem). Czyli Twoim zdaniem sam wymiennik będzie dostatecznie zabezpieczał kocioł przed niskimi temperaturami? Czujniki na rurach metalowych więc nie komplikuje sobie życia z oprawami. Dziękuję.
Gość mak Opublikowano 16 Maja 2016 #4 Opublikowano 16 Maja 2016 ".....Zawór 3D ma moim zdaniem lepiej chronić powrót......" Może i by powrót chronił jak by był przed wymiennikiem. Teraz chroni .... wymiennik a jemu ta ochrona nie jest w ogóle potrzebna. Jak już będziesz chciał chronić powrót kotła to montaż zaworu 3D na powrocie i pompa też na powrocie. Pamiętaj że wraz ze zmianą miejsca montażu pompy obowiązuje inna zasada wysokości montażu naczynia (!!!) Dla pompy na zasilaniu wystarczyło 0,3 ponad najwyższym odbiornikiem, przy pompie na powrocie obowiązuje zasada 70% wysokości podnoszenia pompy. Osobiście polecam zakup kotła w wersji do układu zamkniętego (jest w takiej werskji na stronie producenta) i wszystkie problemy z wymiennikiem znikną a instalacja się znacznie uprości
wkorzech Opublikowano 16 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 16 Maja 2016 Masz rację z ta lokalizacją zaworu. Co gdyby go zamontować na zasilaniu przed wymiennikiem wraz z pompami? Na powrocie nie ma szans ze względu na niskie zawieszenie naczynia wzbiorczego i boje się o gazowanie. Może w ogóle źle rozumuje bo bazuje na zespołach które dostałem w zestawie w dobrej cenie - kocioł, CWU, wymiennik, pompy i inne...(kocioł jest z 2009r) Piec rzeczywiście wg producenta przystosowany jest do obiegu zamkniętego wtedy jednak musiałbym doposażyć układ w wężownice schładzającą żeby nie budować bomby. Wężownica to koszt około 600zl - dużo niedużo - gdyby miało to poprawić funkcjonalność i sprawność to bym się nie zastanawiał.
Patrol Opublikowano 16 Maja 2016 #6 Opublikowano 16 Maja 2016 Przed wymiennikiem zawór 3D jest zbędny (sam wymiennik daje wystarczającą ochronę powrotu). Zawór 3D za wymiennikiem jak najbardziej zdaje egzamin, bo regulujesz dokładnie i w dowolnym zakresie temperaturę na odbiory, czego za chiny nie osiągniesz zmianami biegów pomp. Ad termometry w obrębie wymiennika i 3d - ja mam 3szt tarczowe (zasilanie wymiennika strona pierwotna, po stronie wtórnej przed i za 3d) do tego przylgowa czujka do sterowania siłownikiem zaworu). Możesz też dorzucić czujnik temp. zewn. i skorzystać np. z autodetekcji trybu lato (zależne od funkcji sterownika).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.