Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Test Szczelności Konieczny?

Gość miki1212

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miki1212
Opublikowano

Instalacje CO mam na dwóch rozdzielaczach bez połączeń i trójników w posadzce czy w takim przypadku jest konieczny test szczelności? Nie mam jeszcze wody w budynku nie wspominając o teście na gorąco jak to fizycznie zrobić.

Dlatego zastanawiam się czy taki test jest konieczny skoro wszystkie połączenia są dostępne na wierzchu bo jeśli gdzieś może przeciekać to tylko na rozdzielaczach albo przy podejściu do grzejnika rurki pex Wavina. To samo z wodą użytkową CWU nie ma połączeń w posadzce wszystko na rozdzielaczu.

Gość Digitrax
Opublikowano

A masz pewność że ani jedna z rur nie jest uszkodzona  lub nie posiada wady fabrycznej ?

Zawsze możesz test wykonać sprężonym powietrzem. Podczas zalewania posadzki jest to wskazane, ponieważ w przypadku uszkodzenia będzie to natychmiast widoczne gdzie.

Gość miki1212
Opublikowano

A masz pewność że ani jedna z rur nie jest uszkodzona  lub nie posiada wady fabrycznej ?

Zawsze możesz test wykonać sprężonym powietrzem. Podczas zalewania posadzki jest to wskazane, ponieważ w przypadku uszkodzenia będzie to natychmiast widoczne gdzie.

Mam taką samą pewność jak to, że cały krążek Wavina jest dobrej jakości, po drugie instalacje kładłem sam po tynkach więc nikt po nich nie deptał i nie jeździł dlatego rozważam pominięcie tego etapu. Jedynie rzeczywiście można podłączyć kompresor i każdą rurkę napełnić do 6 bar dla spokoju a nie jest ich dużo.

Żeby zalać to wodą musiał bym mieć najpierw podłączenie do niej po drugie zainstalowane grzejniki a tego sie boje bo nie mam jeszcze drzwi stałych, nie chce ich szukać potem gdzieś na złomie. Rury zabezpieczone otuliną a bruzdy w styropianie pianką rozprężną do równości, na to folia itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.