slawas Opublikowano 4 Maja 2016 #1 Opublikowano 4 Maja 2016 Witam Jestem nowym palaczem.Zakupiłem kocioł 20 kw z podajnikiem ślimakowym +strażak firmy Stempin.Zakup z powodu dosyć atrakcyjnej ceny w stosunku do innych producentów :D .Czy ktoś ma doświadczenie odnośnie spalania pelletu w kotle 20kw na ekogroszek.Potrzebuje nastawy.Oczywiście w przybliżeniu.Ogrzewam narazie same tynki wewnątrz, 90 m 2 ocieplone styropianem 15 cm.Sterownik posiadam Titanic.Na początku spalanie siega nawet po 40 kg na dobe pelletu przy nastawie 65 st na kotle podtrzymanie 15 minut czas podawania 7 sek czas przedmuchu 10 sek przerwa miedzy podawaniem 10sek.
sambor Opublikowano 4 Maja 2016 #2 Opublikowano 4 Maja 2016 Zmień paliwo - to nie jest kocioł na pellet. To że producent podaje, że można w nim palić pelletem jest półprawdą - w nim można spalić pellet, ale sam widzisz w jakich ilościach. kup węgiel ( ekogroszek ) i nim pal. PS Kto doradził ci kupno 3x za dużego kotła?
slawas Opublikowano 4 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 4 Maja 2016 Producent podczas rozmowy telefonicznej.No jeszcze zapomniałem że podłogówka jest.
sambor Opublikowano 4 Maja 2016 #4 Opublikowano 4 Maja 2016 To producent powinien podać ci nastawy do tego wspaniałego wynalazku
slawas Opublikowano 4 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 4 Maja 2016 producent sterownika poda łogólne dla ekogroszku pewnie tylko.CZyli trzeba będzie wypalić reszte pelletu i przejść na ekogroszek.Nie ma co kombinować i się męczyć.
sambor Opublikowano 4 Maja 2016 #6 Opublikowano 4 Maja 2016 Pewnie, że nie ma co się męczyć z pelletem w takim kotle. Natomiast można spalać mieszankę pelletu lub zrębki z ekogroszkiem. Odrębną sprawą jest moc tego kotła - min 2x za duża. Taki dom jak twój to potrzebuje ok 5-6kW mocy grzewczej, oczywiście przy -20C
slawas Opublikowano 5 Maja 2016 Autor #7 Opublikowano 5 Maja 2016 Też byłem zdziwiony że taki kocioł zaproponowali.Specjalnie dzwoniłem do producenta żeby sie upewnić czy nie za duźy.Na ich stronie w zakładce cennik jest podany metraż i przypisany kocioł do niego.Twierdzą że jest ok.
sambor Opublikowano 5 Maja 2016 #8 Opublikowano 5 Maja 2016 Kocioł 20kW wystarczy bez problemu na 100m2 szklarni lub namiotu, a nie na 90m2 domu. Jak producent pisze bzdury to nie warto mu wierzyć w innych sprawach które przedstawia na swojej stronie A tani kocioł nie oznacza taniej eksploatacji, gdyż niską cenę szybko nadrobi dużym zużyciem paliwa i kłopotami w eksploatacji. Ja bym spróbował zwrotu tego kotła lub sprzedaży na rynku wtórnym. A kupiłbym max 12kW, a nawet lepiej 10kW
slawas Opublikowano 5 Maja 2016 Autor #9 Opublikowano 5 Maja 2016 Dzięki za odpowiedż,Musze zobaczyć jak się będzie sprawował po dłuższym użytkowaniu,przede wszystkim podczas zimy.Wtedy pomyśle.
astan67 Opublikowano 6 Maja 2016 #10 Opublikowano 6 Maja 2016 Biorąc pod uwagę fachowość producenta i upalne wręcz zimy raczej słabo. Ratunkiem może i być pelet na tym palniku więcej spalisz poza tym ryzyko zapalenia w koszu. Strażak zagasi ale kto później rozpali... wyczysci a jak nie odbije to ci zaleje kotłownię. Ja mam bez strażaka ustawiłem alarm palnika na 55 st. Ale długo zeszło nim udało mi się ustawić tak by palnik był w zakresie do 40 st. Palilem na nastawch podawanie do 15 s. Przerwa 10s do 99s wentylator 66% przy ok 1/3 mocy. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
slawas Opublikowano 14 Maja 2016 Autor #11 Opublikowano 14 Maja 2016 Dziękuje za odpowiedż.Ja już wygasiłem piec.Odpale jesienią.
karoka65 Opublikowano 14 Maja 2016 #12 Opublikowano 14 Maja 2016 To że producent podaje, że można w nim palić pelletem jest półprawdą.............. Nie zauważyłeś że wszyscy producenci piszą tą półprawdę ? :) Ja nie robiłbym tu wyjątków że tylko ten, zaś co do mocy to tutaj tym bardziej się nie popisał.
sambor Opublikowano 14 Maja 2016 #13 Opublikowano 14 Maja 2016 Ciekawie się spala pellet lub zrębka zmieszana z ekogroszkiem, moim zdaniem warto poeksperymentować z tą mieszanką
slawas Opublikowano 16 Maja 2016 Autor #14 Opublikowano 16 Maja 2016 Zostało mi troche pelletu to przy następnym rozruchu można się pobawić.
Bolczaczko Opublikowano 16 Maja 2016 #15 Opublikowano 16 Maja 2016 Jak piec okaże się zbyt duży, zawsze można dogadać się z sąsiadem ;)
slawas Opublikowano 17 Maja 2016 Autor #16 Opublikowano 17 Maja 2016 Sprawdzę naipierw wydajność w sezonie na ekogroszku po czym ewentualnie puszcze dalej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.