balon Opublikowano 27 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witam, kupiłem mieszkanie, w którym będę miał piec Immergas Eolo Star 24 3 E. Mieszkanie ma powierzchnię 55m2, a piec spokojnie ogrzałby domek... W związku z powyższym myślę o ogrzewaniu podłogowym. Maty elektryczne są drogie w użytkowaniu, stąd pomysł, żeby wykorzystać piec. Będzie pracował bliżej parametrów znamionowych to może i koszt grzania podłogi nie będzie minimalny? Urodziło mi się w związku z tym kilka pytań i mam nadzieję, że będziecie mogli mi pomóc. Czy da się to zrobić na tym piecu? Jakie modyfikacje trzeba wykonać? (coś dokupić, ewentualnie co)? W ostateczności myślałem, żeby dodać oddzielny obwód ciepłej i zimnej wody, dorzucić baterię prysznicową z głowicą termiczną, ale zajmuje to trochę miejsca i jest mało eleganckie. Z góry dzięki za pomoc w temacie
sambor Opublikowano 28 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ten kocioł nie bardzo się nadaje do zasilania podłogówki bezpośrednio z kotła.
balon Opublikowano 5 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 5 Maja 2016 a jest jakiś z tej rodziny, który dałby radę? Pewnie istnieje możliwość dopłacenia różnicy i zainstalowania jakiegoś innego. Ewentualnie zrobienie rozwiązania łopatologicznego, tak jak pisałem
sambor Opublikowano 5 Maja 2016 #4 Opublikowano 5 Maja 2016 Potrzebny jest kocioł kondensacyjny z funkcją regulacji pogodowej, 2 funkcyjny - takiego szukaj, jak chcesz wprost podłogę zasilać z kotła, inaczej trzeba zaw 3-D z siłownikiem + dodatkową pompę + sterownik siłownika zaw 3-D z regulacją pogodową PS Do kotła kondensacyjnego trzeba niestety komin dwuścienny i odprowadzenie skroplin do kanalizacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.