Gość miki1212 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Witam. W projekcie mam instalacje CO i CWU na kocioł gazowy. Ja chce zamontować kocioł na paliwo stałe i chciałem zapytać jakie elementy są niezbędne może ktoś ma prosty schemat takiej instalacji? Z tego co czytam najlepsza będzie kombinacja układu zamkniętego po stronie rozdzielaczy i otwartego po stronie kotła poprzez wymiennik płytowy ciepła. Ja planuje po stronie kotła naczynie wzbiorcze otwarte trochę wyżej niż wymiennik, pompa CO w kierunku wymiennika ciepła, pytanie czy na tej samej pompie można podpiąć zbiornik CWU? Na wejściu wody z sieci do CWU naczynie wzbiorcze. Za wymiennikiem ciepła zawór trójdrożny, spust wody, zawór do uzupełniania wody, pompa obiegowa, grupa bezpieczeństwa ze zbiornikiem rozdzielacz 1 i 2 na kaloryfery.
Gość miki1212 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Znalazłem taki schemat, za wymiennikiem płytowym będą dwa rozdzielacze.
sambor Opublikowano 10 Kwietnia 2016 #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 To będzie kłopotliwy układ pracy - do grzania CO będzie trzeba zamykać grzanie bojlera , inaczej będzie cała woda zasuwać przez bojler, wymiennik ma duży opór w stosunku do bojlera i ciężko to będzie wyregulować. Dużo lepszym rozwiązaniem jest osobna pompa do grzania CWU.
Gość mak Opublikowano 11 Kwietnia 2016 #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 ".....W projekcie mam instalacje CO i CWU na kocioł gazowy...." i zastanów się czy w budynku masz odpowiednie pomieszczenie gdzie ten kocioł możesz zainstalować?! Jak już stwierdzisz że masz pomieszczenie ( w co wątpię) to zamiast kombinować proponuję znaleźć ofertę na kocioł przeznaczony do układu zamkniętego.
Gość miki1212 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 To będzie kłopotliwy układ pracy - do grzania CO będzie trzeba zamykać grzanie bojlera , inaczej będzie cała woda zasuwać przez bojler, wymiennik ma duży opór w stosunku do bojlera i ciężko to będzie wyregulować. Dużo lepszym rozwiązaniem jest osobna pompa do grzania CWU. Czyli dołożyć jeszcze pompe do CWU? A czy grupę bezpieczeństwa też z naczyniem przeponowym?
sambor Opublikowano 11 Kwietnia 2016 #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ta grupa bezpieczeństwa i NP to gdzie mają być? Muszą być po stronie zamkniętej CO a drugą gdzie chcesz dawać? Można dać na zasilaniu zimnej wody .
Gość miki1212 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Myślałem właśnie o dodaniu GB i NP na zasilaniu zimnej wody do zasobnika CWU. W którym miejscu umieścić zawory spustowe i napełnianie wodą układu? Czy zastosować zawór 3D?
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zawór napełniania i spustowy powinny być w najniższym miejscu układu np na kotle . A ten zaw 3-D to gdzie ma być?
Gość miki1212 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 #9 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 No własnie nie wiem czy wogóle instalować zawór 3D. Mam jeszcze pytanie odnośnie zasilania rozdzielaczy. Mam dwie szafy rozdzielaczowe, z kotłowni idzie zasilanie do pierwszego rozdzielacza tutaj trzeba by dać trójniki i dalej do drugiego rozdzielacza. I tutaj jest własnie problem bo bym musiał dać trójnik 32x25x25. Czy można zrobić bez trójników i zasilić drugi rozdzielacz z końca pierwszego, czyli nie zaślepiać go korkiem obok odpowietrznika tylko dać mufe i wyjść na drugi rozdzielacz pex fi 25? To samo z powrotem. Czy to będzie działać? Czy mi się ten rozdzielacz odpowietrzy potem.
Gość mak Opublikowano 14 Kwietnia 2016 #10 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Jak instalacja grzejnikowa to nie ma potrzeby stosowania zaworu 3D. Czy można zamiast trójnika dać zasilanie przez rozdzielacz.? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Rury pex są wymiarowane po zewnątrz i tak naprawdę pex 25 odpowiada rurze 20. Jak zasilisz w ten sposób 2 grzejniki (przy odpowiedniej regulacji hydraulicznej) to jest szansa ze może zadziałać. Więcej bym się nie odważył. Z takim doborem na oko średnic rurociągów szczególnie przy instalacjach z tworzyw sztucznych trzeba uważać i pamiętać że rury z tworzyw są wymiarowane inaczej niż rury stalowe czy miedziane
sambor Opublikowano 14 Kwietnia 2016 #11 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Z zasileniem przelotowo - rozdzielacz przez rozdzielacz nie ma problemu, tylko trzeba rury przeliczyć na przepływy Natomiast zaw 3-D może być dla ochrony powrotu kotła przed niską temp, lub dla obniżenia temp na odbiory - dla wymiennika i grzejników w obu przypadkach nie jest potrzebny Zaw 3-D może być na wyjściu z bojlera wody gorącej dla ochrony użytkowników
Gość miki1212 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 #12 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o zawór 3D to właśnie rozważałem go tylko w tym miejscu czyli na wyjściu z bojlera o ile wogóle. Jeśli chodzi o pexy to w projekcie mam miedź na zasilaniu pierwszego rozdzielacza jest 28CU a drugiego 22CU czyli odpowiedniki pex 32 i 25 po odliczeniu grubości ścianek pexa wychodzi podobnie jak miedź 28 i 22. Poza tym rurka 28CU to tylko magistrala bo od niej do pierwszego rozdzielacza jest trójnik i 22CU a do drugiego zasilanie też 22CU. Chcę zastąpić miedziane rurki żeby nie ryzykować połączeń lutowanych pod wylewką bo z tego co licze to było by chyba ze 16 połączeń lutowanych podczas gdy na pexie tylko dwa trójniki przy pierwszym rozdzielaczu ewentualnie żadnego połączenia pod wylewką jesli by połączyć drugi rozdzielacz poprzez koniec pierwszego.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 14 Kwietnia 2016 #13 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Po pierwsze to zastanów się nad sensem kotła gazowego. Tafyfą nocną prądem grzejesz podobnie. Poczytaj linki na dole w moim podpisie.
Gość miki1212 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 #14 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Jak mi wybudujesz przyłącze gazowe przy granicy działki to sie zastanowię. Póki co węgiel i drewno to jedyna opcja. Na niektóre rzeczy nie mam wpływu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.