Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Markus Z Expert R I Częsty Pożar Podajnika

darekab

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ze sterownikiem Expert r. Częste wygaszanie pieca z uwagi na " Pożar podajnika"

Żar mam w połowie odległości między betonową nakładką paleniska a krawędzią zewnętrzną, z tym, że żar i płomień są też pod tą nakładką. Czujnik temperatury przesunąłem do krawędzi od strony pojemnika.

Wentylator uchylony na około 1 cm

Moje paramerty to

Instalator:

1  załaczanie pomp - 53 st

2 tryb pracy - dwustawny

3 przerwa podtrzymania - 20 minut

4 czas wygaszania - 90 minut

5 max moc kotła - 8s / 30s

6 min moc kotła - 8s / 242s

7  ------

8 histereza cwu 3 stC

9 priorytet cwu - aktywny

10 dezynfekcja - aktywny

Serwisant:

1 obroty minimalne dmuchawy -20%

2 obroty max dmuchawy - 60%

3 zakres regulacji - 3 stC

4 nadmuch podtrzymania 15 sek

5 bezwładnosc obiektu - 1600sek

6 min temp zadana - 55 st C

7 powietrze opał - 20

Na chwilę obecną kocioł pracuje w trybie LATO + podłogówka  ( pompka włączona bezpośrednio do gniazda sieciowego )

Dodasm, że kilka razy przeczytałem temat kolegi VIP https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17600-markus-z-regulatorm-expert-po%C5%BCar-podajnika/

jednak nic mi nie pomógł.

Proszę więc specjalistów o radę jak mam co zrobić żeby było ok.

Dzięki z góry za pomoc

Opublikowano

A może nieszczelność i ciąg powietrza (przy otwartym wentylatorze) powoduje wzrost temp. ponad ustawioną jako "pożar podajnika"????  Coś w tym musi musi być. Przechodziłem coś takiego u mnie ale teraz już "po ptokach".  Rada aby nie dopuścić do rozgrzania (przegrzania !!!!)  elementów podajnika   

Opublikowano

Gdzie szukać i jak tych ewentualnych nieszczelności i lewych ciągów?

Opublikowano

Czy jak normalnie pracuje masz zadymoiny zasobnik. Jeśli tak czasy czuwania czy nadzoru ustaw fabryczne. Kocioł ustaw tak by jak najdłużej pracował nie czekał.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zasobnik jest ok, nie ma w nim dymu. Dzięki, popracuję nad ustawieniami.

Dodam jeszcze, że przez poprzednie 2 sezony kocioł pracował bez zarzutu. Paliwo od tego samego dostawcy. Niby to sam ale... wiadomo jak to jest.

Jakby ktoś miał jeszcze coś do dodania, zasugerowania to nadal czekam.

Opublikowano

w zasobniku nie ma dymu hmmm, ..... może zaciąga i dymu nie będzie.

kombinacji jest ograniczona liczba, sznur w drzwiczkach, uszczelka w koszu, połączenie podajnika z kotłem i dmuchawa-jak się zachowuje w podtrzymaniu? kręci się?

Opublikowano

Za duża przerwa podtrzymania zmniejsz.

Zbyt duża moc dmuchawy wydaje mi się że masz duża moc ustawioną zmniejsz czasy podawania i przerw. Staraj się by piec pracowal niż w nadzorze. U mnie jest 1-4 s podawanie przerwa 75-160 s. Dmuchawa 15-40proc

Opublikowano

Ciąg może być słaby.

Opublikowano

Ciąg jest dobry, komin czysty, fi 200, wkład ceramiczny. Czyściłem w lutym pod koniec.

Poprubuję z czasami podawania i przerw. Odezwę się jakie efekty.

Dzięki bardzo.

Opublikowano

Na razie zaprzestałem kombinacji. Od wczoraj  tfu tfu nic złego sie nie dzieje. Chwilowo czekam co bedzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.