Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Gazowy Według Paremetrów, Pomoc W Wyborze.

Wojol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu jest problem z wyborem, gdyż do takiego mieszkania trzeba kotła o mocy na grzejniki rzędu 3-7kW a do grzania wody moc kotła powinna być jak największa.

Tego w tanim dwufunkcyjnym kotle nie da się połączyć w jedno urządzenie.

Aby takie połączenie miało sens musi być kocioł kondensacyjny - ale wg ciebie to drogo i kółko się zamyka.

Częściową radą na przewymiarowany kocioł  jest termostat pokojowy sterujący kotłem, ale to już wiesz, i powinieneś go kupić

Dodatkowo głowice termostatyczne na grzejnikach.

W tych pieniądzach nic innego nie kupisz, trzeba dodać min 1 tys aby myśleć o kondensacie - ale o tym też wiesz.

Opublikowano

Rozumiem jednak wchodzę na nowe mieszkanie gdzie muszę zrobić dosłownie wszystko i na dzień dzisiejszy każdy grosz się liczy więc dołożenie 1000zł dla mnie jest wręcz niemożliwe.

Oczywiście piec+ głowice termostatyczne + termostat pokojowy, tak planowałem.

Jeżeli przy kotle z zamkniętą komora spalania będę miał 15-20% więcej spalania w porównaniu do kondensacyjnego to jakoś to przeżyję.

Tylko teraz zostaje ciągle pytanie jaki? Ten dietrich czy junkerS?

Opublikowano

Serwis raczej ani ten ani ten problemem nie powinien byc, mieszkam w Katowicach wiec tu wszystko w poblizu sie znajdzie.

Gwarancja takze identyczna.

Bardziej chodzilo mi o porownanie parametrow ktore sie roznia miedzy tymi piecami.

Wytlumaczcie mi jeszcze jedna rzecz, w okresie letnim gdy w ogole nie bede chcial grzac kaloryferow moge wylaczyc tzw jed a komore calkowicie tal co nie bedzie czerpac gazu a piec bedzie dzialal jako jednokomorowy grzejac tylko wode do uzytku?

Opublikowano

Ciebie jako użytkownika interesują dwa parametry :

Minimalna moc grzewcza CO  i max wydatek grzanej wody, reszta jest nie istotne.

Oba kotły mają po około 10kW mocy grzewczej na CO i wydatek wody podgrzanej po około 10l/min.

Reszta jest mało istotna dla zwykłego zjadacza chleba.

Przewagą byłaby np moc grzewcza na CO ok 5kW i wydatek wody ok 15l/min - ale to już w kondensacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.