Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam dylemat a zarazem problem który chcę rozwiązać,

Instalacja to kocioł gazowy kondensacyjny 26kW, kominek  z płaszczem wodnym, ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki, dwa obiegi grzewcze regulowane na zaworze 3d.

w sytuacji, gdy moc pompy w piecu była ustawiona na wartości domyślne, w pomieszczeniach na piętrze było za zimno, na parterze zbyt ciepło, zwiększyłem moc pompy obiegowej w kotle i problem został częściowo wyeliminowany tj. gdy piec rusza z temperaturą, woda jest szybko wpychana w instalację a zawór 3d przymyka się do nastawionej temperatury na obieg ogrzewania podłogowego, pchając cieplejszą wodę na grzejniki. Problem pojawia się w chwili gdy na piętrze uzyskamy określoną temperaturę i termostaty przymkną dopływ wody; tutaj oczywiście całość jeszcze koryguje czujnik pogodowy oraz termostat pieca w pomieszczeniu. Poprawnie przy osiągnięciu określonej temperatury kocioł palnik wyłącza, lecz pompa obiegowa chodzi cały czas (bo ma/można ją programowo  wyłączyć ale ma chodzić). W tej sytuacji gdy piec ustawia moc pompy na min które jej ustawiłem by uzyskać komfort na piętrze, instalacja jest głośna a w sytuacji gdy jeszcze odpalony jest kominek to wówczas mamy katastrofę konfliktów mocy pomp które wspólnie się "zagłuszają" i wprowadzają dodatkowe wibracje.

Myślę na wstawieniu sprzęgła hydraulicznego na wyjściu z pieca gdzie w układzie równoległym jest także zasilanie z kominka + zawór zwrotny; dodając sprzęgło, pompa z kominka jak i z pieca będzie miała za zadanie wypchnąć wodę tylko do sprzęgła a za sprzęgłem odpowiednio pompy od ogrzewania podłogowego i grzejników pchną wodę na instalację.

obecnie na podłogówkę mam pompę Grundfos ALPHA2 25-40 180 z auto adapt; zastanawia mnie jeszcze czy ta pompa nie jest za słaba na OP gdyż wskaźnik na rotametrze daję max ustawienie ok 1l/minutę, jeśli zakręcę większość pętli wówczas przepływ wzrasta do 3l/min.

instalacja OP to rury pex fi14 ? 1000mb na tej samej kondygnacji co piec, woda w podłodze ok 154litry; 11 pętli.

instalacja piętro grzejników to miedz   fi28?   ok 3m w górę od pieca; 9 grzejników kermi plan  o łącznej pojemności 96 litrów + zawody danfos

łączna ilość wody w instalacji to ok 250l + woda w doprowadzeniu do rozdzielaczy.

zastanawiam się, czy dodając sprzęgło hydrauliczne problem się rozwiąże oraz czy na wyjściu na grzejniki dać pompę Grundfos ALPHA2 25-40 180 czy też Grundfos ALPHA2 25-60 180; teoretycznie jedna jest na 4m a druga 6m, natomiast gdy popatrzymy na wykres

Cirkuliacinis-siurblys-Grundfos-ALPHA2-2

okazuje się, że przy mocniejszej pompie zwiększa się też jej przepustowość m3 na godzinę.

Mój dylemat to taki, czy na grzejniki dać mocniejszą pompę ? czy też mocniejszą wstawić na podłogę ? a może wszędzie takie same 25-40? , nie znam oporów OP oraz grzejników jak również ich przepływów na godzię; dlatego też wolę się poradzić kogoś mądrzejszego w temacie.

dziękuję za podpowiedz.

Opublikowano
  • Autor

witam,

wykonałem szkic obecnej instalacji oraz proponowanej, pominąłem rozdzielacze dla OP i OG.

https://zapodaj.net/ecfc7e0554ab5.jpg.html

Opublikowano

Tylko jeszcze podaj jaki to kocioł gazowy i jaki zaw 3-D, termostatyczny nie bardzo nadaje się do współpracy z kotłem gazowym.

Opublikowano
  • Autor

Kocioł viessmann 200w 26kW,

Zawór 3d to mechaniczny z mieszaczem elektrycznym który odpowiednio otwiera lub domyka dopływ zasilania na OP.

Opublikowano

Zawór 3-D jest sterowany z kotła?

Schemat z twojej propozycji jest dobry, ew idzie o sterowanie zaw 3-D na podłogę.

Na grzejniki wystarczy pompa 25/40, na podłogę daj 25/60 - za obiema pompami są potrzebne zawory zwrotne, przed pompami filtry skośne.

Opublikowano

Unikasz konkretnych odpowiedzi na pytania.  Kocioł jest bardzo dobry ale.... Jak sterowany jest jest kocioł? Z opisu wynika że pogodowo. Po pierwsze praktycznie nie ma możliwości współpracy takiego sterowania z kominkiem po drugie do podłogówki trzeba zastosować oryginalny mieszacz viessmanna bo ten sterownik z "obcymi" mieszaczami nie współpracuje. Zaproponowane podłączenie podłogówki jest....... dziwne, A W instrukcji kotła znajdziesz poprawny schemat z zastosowaniem sprzęgła oraz dowiesz się jakie dodatkowe elementy trzeba zastosować aby układ poprawnie działał.  

Opublikowano
  • Autor

Dlaczego podłączenie OP jest dziwne ?, najpierw piszesz, że jest ok a w kolejnym mailu "dziwne" ?

kocioł jest sterowany regulatorem pogodowy z korektą czujnika pomieszczenia.

Na chwilę obecną kocioł widzi tylko jeden obieg grzewczy. Właśnie będzie zmiana o dodanie sprzęgła oraz zmiana mieszacza na albo mieszacz viessmanna wraz z zaworem 3d albo elektronika viessmann do sterowania mieszaczem obcym - tutaj chyba efekt będzie taki sam niezależnie od wybranej opcji ? dodatkowo co pominąłem na schematach to odpowietrzenie układów.

Mój dylemat odnosił się mocy pompy, natomiast oba będą działać w trybie auto adapt tak by zamknięte dopływy do grzejników przez termostaty zostały skorygowane właśnie na pompie na obiegu grzejniku bez zbędnego wpychania cieczy do instalacji poprzez pompę kotłową która idzie z min 65% a max 80%.

Gdybyś mógł nakreślić dlaczego uważasz, że propozycja ze sprzęgłem dla OP jest dziwna to ułatwi mi pogląd na dalsze działanie.

Opublikowano
  • Autor

Poruszać kwestie kominka, to kominek posiada swoją automatykę która uruchamia pompę dla własnego obiegu oraz pompę za wymiennikiem na instalację.

Gdy pojawi się ciepła woda wracając z instalacji do pieca (ogrzana kominkiem) piec nie podgrzewa wody, gdy będzie sprzęgło i czujnik temp na nim to wówczas będzie jeszcze lepsza kontrola pracy pieca i jego szybkości reagowania na ciepła wodę z innego układu w obiegu co

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem! Napisałem jedną wiadomość i dziwny sposób podłączenia podłogówki wynika z oznaczonych kierunków przepływu. Ale to szczegół i twoja mała nieuwaga . Nie ma czegoś takiego jak elektronika V.... do sterowania obcym mieszaczem (!!!) , już pisałem że ten sterownik nie współpracuje z obcymi mieszaczami i ten (właściwie siłownik) musi być firmowy.  Proponujesz jakieś rozwiązania  ale to naprawdę nie jest droga do rozwiązania twoich problemów. Powinieneś zacząć od lektury wytycznych projektowych i instrukcji dostępnych na stronie producenta kotła, do tego potrzeba dodatkowo trochę obliczeń instalacji i wtedy dopiero można powiedzieć jakie rozwiązanie należy zastosować. To czy potrzebne jest Ci w instalacji sprzęgło wyjdzie z obliczeń instalacji podłogowej i grzejnikowej. Czasem trzeba ale sprzęgło nie kosztuje "5 zł" i nie warto nastawiać się na montaż czegoś co w ogóle nie musi być potrzebne. Podobnie z pompami co tu dywagować i narażać się na błędy jak wystarczy policzyć i dobrać taką jak potrzeba. Poza tym najważniejsza sprawa dla poprawności działania instalacji to możliwość komunikacji pomiędzy sterownikiem a urządzeniami i tu trzeba niestety zdać się na rozwiązania które proponuje producent kotła. 

Odnośnie kominka to nie jest to takie proste jak opisałeś. Połączenie kotła gazowego z kominkiem jest prymitywnie proste gdy kocioł jest sterowany stałotemperaturowo a instalacja jest grzejnikowa. Niestety jak mamy kocioł sterowany pogodowo i obieg z mieszaczem sprawa staje się bardzo skomplikowana właśnie przez brak współpracy i komunikacji sterownika kotła gazowego z kominkiem.  Kilka źródeł ciepła w jednej instalacji to specyfika polskiego rynku i zachodni producenci nie zawsze chcą się w takie wynalazki bawić. Nie oznacza to że takie podłączenie w ogóle nie jest możliwe. Jest tylko trzeba zastosować odpowiednie urządzenie.

w przypadku firmy V........ jest nim kocioł z buforem. Niestety jego cena jest .... trochę kosmiczna i dla większości inwestorów zaporowa. 

Edytowane przez mak

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam moje niedopatrzenie, użytkownik "Sambor" napisał, że schemat jest ok, natomiast "mak", że nie jest.

kwestie mieszacza mogę rozwiązać w dwóch wersjach i oba będą sterowane przez kocioł

Wersja 1:

- VIESS Mieszacz specjalny 3-drogowy 1"

- VIESS Zestaw uzupeł. obiegu grzewcz. do montażu na mieszaczu

Wersja2:

- AFRISO Zawór miesz.3-drogowy DN25 ARV384 1"GW z siłownikiem ARM343 3-punkt.230V

- VIESS Zestaw uzupeł. obiegu grzewcz. do montażu na ścianie

tak samo, sprzęgło albo viess albo np. SHE40-OC, 25/65 GW1" do 40kW + czujnik Viess

różnica cenowa na całości ok 1,5tyś pomiędzy składakiem a logo viess