Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji Z Kotłem Na Pellet

mrekzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie schematu instalacji. Będę miał w domu kocioł tekla draco bio compact. Na stronie Tekli jest schemat instalacji z zaworem czterodrogowym. Chciałbym dowiedzieć się co należałoby zmienić w tym schemacie w przypadku gdy w domu będzie tylko podłogówka plus dwie drabinki w łazienkach, no i oczywiście zasobnik CWU 140l. Rozumiem, że w tym wypadku muszą być jakieś zmiany. Tam jest zasilanie podłogówki przez zaworem, a powrót z grzejników idzie do zaworu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mógłby podpowiedzieć ktoś jakie rozwiązanie byłoby najlepsze? Hydraulik twierdzi, że wystarczy zaraz za kotłem wpiąć zasobnik cwu na jednym obwodzie razem z drabinkami, później zawór trójdrożny na podłogówkę i tyle...nie wiem czy to wystarczy.

Opublikowano

Czyli konkretniej to co powinno być? Domyślam się że chodzi o zabezpieczenie temperatury powrotu. Szukałem dużo różnych wersji instalacji ale nie mogę znaleźć samej podłogówki z drobinkami i zasobnikiem cwu.

Opublikowano

Jeśli mógłbyś coś doradzić kolego Sambor byłbym bardzo wdzięczny. Narazie mam tylko piony wyciągnięte i czekają na tynki. Instalator założył rury pp stabi glass 25x3,5 planował dać na parter i poddasze rozdzielacze z mieszaczami ale czytając opinie na tym forum nie zgodziłem się na takie rozwiązanie i chcę żeby wszystko było w kotłowni. Teraz mam w ścianie rury, które boję się że mogą okazać się zbyt małe. Na poddaszu mam ok 70m2 pięć pomieszczeń do ogrzania 16, 16, 18, 5, i łazienka 9m2.byloby 5 pętli lub 7 gdyby podzielić duże pokoje. Na dole podobnie 5, 15, 29, 10 i łazienka 5. Instalacja ma być w układzie zamknietym. Jak najlepiej to rozwiązać żeby nie było problemów ani z ogrzewaniem ani z zimnym powrotem? Z góry dziękuję

Opublikowano

Ciężko coś rozsądnego z tym wszystkim zrobić.

Z kotłowni na piętro powinna iść rura PP 32 - czyli ta co jest do wymiany

Podobnie na parter osobna rura PP 32,

Inaczej będą głośnie rury podczas pracy pompy i pompa będzie musiała być większe  co spowoduje większy pobór en el.

Przy założeniu, że będzie 14 pętli ( 7+7) i przepływ rzędu 1,4m3/h  warto pomyśleć o sprzęgle hydraulicznym i dodatkowym obiegu

na potrzeby grzejników łazienkowych.

Nie wiem jaki są możliwości sterownika w twoim kotle, ale teoretycznie układ powinien wyglądać jak poniżej

post-18578-0-89760900-1460407819_thumb.jpg

Opublikowano

Właśnie ten schemat już kolego widziałem w którymś twoim poście mam to zdjęcie nawet zapisane. Jeżeli do kotła dokupie moduł rozszerzeniowy to obsłuży cztery obwody grzewacze. Rozumiem, że trzy malutkie pompy wystarczą plus dla pewności na podłogę 25/60. A zasilanie i powrót z kotła do sprzęgła plus zawór temperaturowy mogą być 1" czy większe?

Opublikowano

Zawór 3D termostatyczny do 16kW może być nawet 3/4", 1" to max.

Natomiast po stronie podłogówki zawór 1" to minimum, ale powinien wystarczyć taki o Kvs = 6,  lub więcej+ siłownik 120s

Pompa na grzejniki - mała np cyrkulacyjna od CWU,

pompy na powrocie kotła i do CWU 25/40.

Pompę do podłogi niestety musisz dać 25/60.

Jest potrzebny sterownik do zaw 3-D  mieszającego z funkcją regulacji pogodowej.

Opublikowano

dziękuję Sambor, dałem twój schemacik do przemyślenia instalatorowi, już się nie upiera  przy rozdzielaczach

mieszających :) rozmawialiśmy jednak o zaworze czterodrogowym i mam pytanie czy taki układ mógłby zadziałać? Drabinki byłyby wpięte w układzie razem z CWU.

post-64018-0-62187400-1460520596_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.