Nowy41 Opublikowano 1 Marca 2016 #1 Opublikowano 1 Marca 2016 Witam ponownie, Mam problem z kotłem Taurus Oryks ndg/s (myślę nawet o zmianie na inny), jest to kocioł górno dolny, nie wiem jak w nim lepiej palić czy od góry czy od dołu, chciałbym palić miałem węglowym ale wydaje mi się że ten kocioł nie bardzo się do tego nadaje ( jak uważacie?), stąd moje pytanie czy da się jakoś w nim palić miałem czy nie bardzo jak ustawić parametry na sterowniku. Ten kocioł ma wentylator i otwory po bokach komory zasypowej, ale średnio mi się w nim pali .Będę wdzięczny za pomoc, bo nie mogę sobie poradzić.
mtdeusz Opublikowano 1 Marca 2016 #2 Opublikowano 1 Marca 2016 Zatkaj górno dziurę zrób palnik szamotowy i pal od dołu będziesz miał kocioł da u mnie to miałem się da palic w da bez dmuchawy.
spioch Opublikowano 2 Marca 2016 #3 Opublikowano 2 Marca 2016 Chyba raczej w drugą stronę, jak do miału to zatkać dolny prześwit czyli zrobić górniaka, rozpalać od góry. Mam przykre doświadczenia z miałem w dolniaku, dlatego odradzam. Musiałem mieszać z drewnem żeby to sensownie i w miarę czysto się paliło. Zresztą ciekawe czy nie masz przewymiarowanego kociołka, napisz moc i co ogrzewasz, jak ocieplone itp. Jak jest przewymiarowany to lepsza opcja górniaka i miału. Najlepiej skorzystaj z kalkulatora: http://cieplowlasciwie.pl/ i podaj link, mniej więcej naświetli to sprawę ogrzewania w Twoim domku.
piastun Opublikowano 2 Marca 2016 #4 Opublikowano 2 Marca 2016 Kolego za ile ten miał kupujesz, że akurat chcesz się z tym opałem męczyć? Do miałowca to potrzeba jakieś dodatkowej rurki, bo jak powietrze miałoby się przebić przez opał?
spioch Opublikowano 2 Marca 2016 #5 Opublikowano 2 Marca 2016 piastun - czyt stronę producenta kocioł posiada dysze z boku zintegrowane z dmuchawą i nimi powietrze przebija się.
Nowy41 Opublikowano 2 Marca 2016 Autor #6 Opublikowano 2 Marca 2016 Chyba raczej w drugą stronę, jak do miału to zatkać dolny prześwit czyli zrobić górniaka, rozpalać od góry. Mam przykre doświadczenia z miałem w dolniaku, dlatego odradzam. Musiałem mieszać z drewnem żeby to sensownie i w miarę czysto się paliło. Zresztą ciekawe czy nie masz przewymiarowanego kociołka, napisz moc i co ogrzewasz, jak ocieplone itp. Jak jest przewymiarowany to lepsza opcja górniaka i miału. Najlepiej skorzystaj z kalkulatora: http://cieplowlasciwie.pl/ i podaj link, mniej więcej naświetli to sprawę ogrzewania w Twoim domku. Mam ten kocioł 19 kw, dom do ogrzania nie ocieplony 150m2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.