Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prawidłowe Ustawienie Sterownika

Makarov

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam kocioł zasypowy miałowy, Mar-metpol 17kW, budynek z lat 60-tych, nie ocieplony, częściowo podpiwniczony, 100m2 powierzchni użytkowej, do tego 100m2 nie ocieplonego strychu. Do tego bojler 100 litrów.

Temperatura zadana 55 stopni. Sterownik Sigma.

Przy średniej dobowej temperaturze na zewnątrz 2-5 stopni, stałopalność wynosi 10-11 godzin (zasyp około 25kg).

Od kilku dni zacząłem palić nowym miałem o kaloryczności 25MJ. Pojawił się problem tego typu: mniej więcej po 5-6 godzinach od osiągnięcia temperatury zadanej temperatura na piecu skacze do 65 stopni.

Próbowałem paru ustawień sterownika (stosowanych dotychczas), jednak to nie przyniosło efektu i temperatura nadal skacze za wysoko.

Jak ustawiać czasy między przedmuchami tzn jak najczęściej czy jak najrzadziej? Jaka długość przedmuchu?

Może maił jest zbyt kaloryczny? Przy miale o kaloryczności 23, temperatura nie skacze, ale za to pali się około 2 godziny krócej.

Dodatkowo druga sprawa, latem mam zamiar częściowo ocieplić dom, jednak chciał bym też zwiększyć stałopalność. Tutaj pojawia się pytanie czy kupno kotła o większej mocy coś da?

Pozdrawiam

Opublikowano

jak ci sie trzyma zar to wydluzaj przerwe miedzy przedmuchami ja mam przy grochu co 10min przez 10s

Opublikowano

Do 10min jeszcze nie przedłużałem. 

Tylko że Ty masz kocioł z podajnikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.