Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie Bojlera Cwu Do Instalacji Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!

Posiadam starą instalację grawitacyjną z rurami 2". Piec robiony, żaden firmowy. Dodałem do niej tzw. bypass z pompką na powrocie. 

3756146500_1455571149_thumb.jpg  

Chcę dołożyć bojler (niedaleko od pieca, na odnodze głównej 2", zaraz przed rozdzielaczem na grzejniki). Po przeczytaniu instrukcji do bojlera i zapoznaniu się z wieloma tematami na internecie wszystko na to wskazuje, że powinienem dać osobną pompkę, a następnie zawór zwrotny na zasilaniu do bojlera żeby wody nie wychłodzić.

Z tym że u mnie to się nie sprawdzi, gdyż druga pompka będzie podłączona szeregowo i obawiam się, że ta pierwsza z powrotu CO będzie w stanie przecisnąć się przez tą na CWU, zawór zwrotny i wychłodzić wodę. Dodam tylko że nie mam możliwości fizycznej podłączenia drugiej pompki równolegle gdyż czekała by mnie cała modernizacja kotłowni.

Czy mógłbym wykorzystać to co mam i nie wystarczyło by dodać tylko elektrozawór z siłownikiem + sterownik na zasilaniu CO bojlera?

Opublikowano

Możesz tak podłączyć. Dodatkowo zainstaluj na rurze powrotnej z obiegu CO zawór którym będziesz odłączać grzejniki np chcąc grzać CWU kotłem latem. Prócz tego trzeba na zasilaniu wężownicy bezpośrednio przed zbiornikiem CWU zainstalować zawór zwrotny klapowy a na powrocie wężownicy zawór do regulacji przepływu np typu zasuwa. Woda jest "leniwa" i popłynie tam gdzie ma najłatwiej do pokonania opory hydrauliczne. Dostawiając zbiornik CWU prędzej będzie krążyć pomiędzy kotłem a zbiornikiem dlatego trzeba stłumić ten obieg.

Opublikowano
  • Autor

Od pieca biegnie mi rura 2" do bojlera i tak samo powrót.. wejście/wyjście do wężownicy mam na 3/4". Jaką rurę zastosować? Może 1" i przy samym końcu przejście na 3/4? 

Czy zawór zwrotny na zasilaniu wężownicy jest konieczny skoro zaraz przed wejściem do bojlera chciałbym zainstalować elektrozawór 3/4"? Odpowietrznik automatyczny gdzieś tam też wcisnąć, bo niektórzy tak robią? W przypadku braku prądu elektrozawór zostaje w pozycji zamkniętej czy otwartej? 

Co do "zasuwy" na powrocie - myślę że to bardzo dobra sugestia, dziękuję!

Jak powinno wyglądać podłączenie od strony sieci wodociągowej? Zawór kulowy, zawór zwrotny, naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa?

Jeśli nie mam cyrkulacji w domu (tej dodatkowej rurki) To w bojlerze po prostu to wyjście zaślepić?

I jeszcze jedno pytanie... czy to w ogóle jest dobrze zrobione, czy zastosować jakieś poprawki?

Instalacja jest w systemie otwartym. Od jednego z pionów (rura 1") zasilone są szeregowo 2 grzejniki na klatce (na jednym i drugim poziomie), następnie rura przechodzi w 3/4 i trafia na strych - tam znajduje się naczynie przelewowe.

Edytowane przez alvaro99

Opublikowano

Elektrozawór jest zbędny. Zawór zwrotny klapowy ma za zadanie zatrzymania wychładzania się zbiornika CWU w przypadku gdy w kotle wygaśnie a temperatura zbiornika byłaby większa niż instalacji. Co to za "bojler" że ma tylko 3/4 " na przyłączach ? Zwykły biały wiszący ? jeżeli tak to wystarczą rurki 3/4" od głównego pionu zasilającego. Tak samo na powrocie. Jeżeli od zbiornika CWU rurka zasilająca będzie biegła w poziomie lub delikatnym spadku w kierunku zbiornika to odpowietrznik jest zbędny.

Zasilanie zbiornika wodą użytkowa winno wyglądać tak: zawór kulowy > zawór zwrotny > trójnik (w bok podłączone naczynie przeponowe do wody pitnej) > trójnik (w bok podłączony zawór bezpieczeństwa 6 bar) > zbiornik CWU.

Jak nie używasz cyrkulacji to oczywiście należy zaślepić przyłącze korkiem. Rura do naczynia otwartego na całej długości winna mieć przekrój 1 cal więc ten kawałek 3/4 na ostatnim odcinku kwalifikuje się do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki za szereg tak przydatnych informacji.

Elektrozawór jest zbędny. Zawór zwrotny klapowy ma za zadanie zatrzymania wychładzania się zbiornika CWU w przypadku gdy w kotle wygaśnie a temperatura zbiornika byłaby większa niż instalacji.

Wszystko się zgadza, tylko wtedy musiałbym ustawić obieg pompki do 60*C, poniżej ma się wyłączać. Ja chcę mieć obieg do temp 40*C, dlatego pomyślałem o elektrozaworze i osobnym sterowniku z pominięciem zaworu zwrotnego:

http://allegro.pl/elektrozawor-kulowy-a80-1-2-lub-3-4-230v-moc-8nm-i5343531343.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=5812018625

Co to za "bojler" że ma tylko 3/4 " na przyłączach ? Zwykły biały wiszący ? jeżeli tak to wystarczą rurki 3/4" od głównego pionu zasilającego.

Biały, ocieplany, stojący Biawar W-E 150.81

Jeżeli od zbiornika CWU rurka zasilająca będzie biegła w poziomie lub delikatnym spadku w kierunku zbiornika to odpowietrznik jest zbędny.

Przyznam, że nie bardzo rozumiem.... chodziło - "do" zbiornika od kotła CO?

Opublikowano

możesz zastosować 2 pompy i jakieś nieglupie sterowanie np. 11z lub 11wb eurostera

Opublikowano
  • Autor

możesz zastosować 2 pompy i jakieś nieglupie sterowanie np. 11z lub 11wb eurostera

Już pisałem czemu nie.

Po przeczytaniu instrukcji do bojlera i zapoznaniu się z wieloma tematami na internecie wszystko na to wskazuje, że powinienem dać osobną pompkę, a następnie zawór zwrotny na zasilaniu do bojlera żeby wody nie wychłodzić.

Z tym że u mnie to się nie sprawdzi, gdyż druga pompka będzie podłączona szeregowo i obawiam się, że ta pierwsza z powrotu CO będzie w stanie przecisnąć się przez tą na CWU, zawór zwrotny i wychłodzić wodę. Dodam tylko że nie mam możliwości fizycznej podłączenia drugiej pompki równolegle gdyż czekała by mnie cała modernizacja kotłowni.
Opublikowano
  • Autor

Digitrax bardzo bym Cię prosił o skomentowanie tego posta.

Poza tym zastanawiam się czy zasilanie bojlera i powrót (2") od kotła poprowadzić dalej w rurkach 1" i redukcje na 3/4 przy samym bojlerze, czy zrobić przejście od razu 2" na 3/4".

post-67501-0-57683800-1456823765_thumb.jpg

Pytam, bo nie wiem jak zachowa się grawitacja w razie czego. 

Edytowane przez alvaro99

Opublikowano

Stojący zasobnik z wężownicą - grawitacyjnie nie zagrzejesz CWU, od razu od pionu daj 3/4 "

Jak nie masz możliwości wpięcia powrotu CWU za pompą CO żeby zrobić osobny obieg to zrób pompę szeregowo i ustaw priorytet CWU - wtedy gdy CWU będzie się ładować pompa CO stanie i nie będzie zakłóceń

Edytowane przez hajtaler428

Opublikowano
  • Autor

Tak, ale boje się, że kiedy pompa od CO będzie mi pracować to rozładuje zasobnik, gdyż woda przeciśnie się przez drugą pompę i zawór zwrotny przy bojlerze.

Dlaczego rozwiązanie najprostsze z 1 zaworem termostatycznym jest złe? 

Edytowane przez alvaro99