besix Opublikowano 11 Lutego 2016 #1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam i proszę o opinie doświadczonych w temacie Chcę zamontować przy swoim kotle z podajnikiem tłokowym 17kW zawór 4D żeby zabezpieczał powrót , mam instalację otwartą CO i CWU , dwie oddzielne pompy i dodatkowo kominek z PW i tu pojawia się problem . Powrót z bojlera wpięty jest na trójniku razem z CO i dopiero idzie do pieca , takie rozwiązanie pozwala grzać wodę i CO kominkiem Myślę o takim połączeniu jak na rysunku ale nie wiem czy tak można i jakie będą tego konsekwencje Proszę o podpowiedzi
sambor Opublikowano 11 Lutego 2016 #2 Opublikowano 11 Lutego 2016 Powrót grzania wody jest źle wpięty, powinien być bezpośrednio do powrotu na kocioł i ty o tym wiesz. Konsekwencją jest źle działający zaw 4-D
besix Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2016 Sambor dziękuję za odpowiedz, jasne jest że powinno być jak piszesz powrót z bojlera prosto do powrotu pieca ale jak tak zrobię to koniec grzania wody kominkiem a czasem się to przydaje. Rozumiem że mogę zapomnieć o 4D przy tak zrobionej instalacji i dogrzewać powrót ciągłą pracą pompki od CWU ? Czy możesz napisać jak będzie się objawiała ta nieprawidłowa praca zaworu przy takim połączeniu o jakim myślałem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.