marbit Opublikowano 7 Lutego 2016 #1 Opublikowano 7 Lutego 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym dogłębniej poznać zagadnienia i doświadczenia przy spalaniu biomas typu trociny/zrębki etc. w tzw "przedpiecach" ,"przedpaleniskach" ceramicznych. Firmowe rozwiązania są , ale ich cena powala na kolana.Najmniejszy SMOK od Moderator to koszt ponad 10kPln, używki tańsze ale koło 4-5 kPln.Co dla przeciętnego posiadacza domu jednorodzinnego jest sporym wydatkiem. W sieci jest mało informacji(prawie wcale) o wytycznych/zasadach jakimi należy się kierować przy budowaniu takiego ustrojstwa( rodzaje materiałów ,powierzchnia komory spalania etc) Przedpiece ceramiczna pozwalają na spalanie względnie wilgotnego paliwa ( azso produkcji Hamech do 50%!) Co pozwoliłoby wyeliminowanie konieczności suszenia i masy problemów z tym związanych. Wiem że znajdą się tacy co powiedzą po co to budować bo miejsca sporo zajmuje , że zapali się w zasobniku etc. Wszystkie te zagrożenia można wyeliminować . Przeszukiwałem fora i postanowiłem założyć nowy temat. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do dyskusji Marcin
Gość Opublikowano 7 Lutego 2016 #2 Opublikowano 7 Lutego 2016 Poproś o pomoc kol. @heso Jeśli dobrze pamiętam wykonał u siebie takie przedpalenisko. Ze swojej strony mogę zaproponować gotowca z dobrej firmy do podłączenia do zwykłego kotła(tani nie jest): http://sprzedajemy.pl/podajnik-na-zrebki-trociny-witkowski-uklad-z-mieszadlem-nowo,25222992
marbit Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2016 Witam kolego Kolanin. To jest zwykły żeliwny palnik rynnowy. W tym rozwiązaniu trochę wilgotne raczej nie da rady. Za tydzień rozpalam kolejny raz, tym razem dłuższe grzanie węglem może pomoże. Zdam relacje . Pozdrawiam. Może koledzy co zbudowali takie przed paleniska zdradzą trochę szczegółów?
alex33 Opublikowano 9 Lutego 2016 #4 Opublikowano 9 Lutego 2016 Wystarczy trochę poszukać w necie i masz fotki z detalami http://olx.pl/oferta/piec-do-trocin-hajnowka-CID628-IDc6G5d.html W palenisku rurka z klapką to dźwignia sterująca wyłącznikiem krańcowym.Mając wymiary kostki brukowej resztę dopasujesz.
marbit Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 9 Lutego 2016 Witam.Przeskalowanie wymiarów to nie wszystko..Kwestia użytych materiałów , doprowadzenia powietrza ( wydawało by się że tylko pod ruszt,ale jakiś czas temu na którymś forum czytałem że powietrze pod ruszt i w okolice wejścia ślimaka i odrobina w kanał dopalający. Ktoś napisał że rozbierał azso i tam stosowali kanały powietrza w ceramice , co by dmuchać gorącym, ale jak pisałem to było już jakiś czas temu.Może kol heso się wypowie?Z przeczytanych postów wnioskuję - specjalista;)Pozdrawiam W temacie "palenisko do trocin panowie opisywali swoje konstrukcje, ale to odległe w czasie posty nie mogę nawiązać kontaktu.Pozdrawiam Marcin
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.