Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słabsze Ogrzewanie Podłogowe Na Górze

MikiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, w zeszłym roku miałem problem z ogrzewaniem podłogowym tzn. był zamontowany zbyt mały zawór 3D z termostatem. Zawór został wymieniony na Womix już o odpowiedniej wielkości i manualny żeby można było zamontować sterownik pogodowy, ale z górą w dalszym ciągu jest problem. Na belce mam zamontowanych kilka przepływomierzy i w dwóch pomieszczeniach nie jestem w stanie osiągnąć przepływów ponad 1,5 litra, a są to pokoje z panelami na podłodze i jest w nich trochę chłodniej. Czy jest możliwe żeby pompa była za słaba zamontowana? 

Opublikowano

Jak pamiętam, to pompę ocenialiśmy prawie na styk, ale najpierw skręciłbym na mniejsze przepływy ogrzewanie na parterze i te na piętrze w których jest ciepło .

Jakie masz przepływy na parterze?

Jakie rury ( średnica) do rozdzielaczy?

Opublikowano

Na parterze już skręciłem, wprawdzie nie mam przepływomierzy więc nie wiem jakie są ale są poodkręcane maksymalnie jeden obrót.

Rury tak na oko 1 cal.

Opublikowano

Jak masz ciepło na parterze to jednak spróbuj trochę poskręcać te zawory - po ok 1/4 obrotu i sprawdź jak reaguje góra,

Pewnie będzie trzeba mocniejszą pompę

Opublikowano

Sprawdziłem sobie teraz dokładnie i prawie wszystkie zawory na dole są otwarte na 1/4 obrotu, poza łazienką i wiatrołapem - 1 obrót, więc za bardzo nie mam z czego przykręcać. Troszkę je skręciłem ale już więcej chyba się nie da. Pompa tak jak pisałem wcześniej 25-60-180.

Opublikowano

tak. na 3.

Opublikowano

A jakiej firmy kupować?

Opublikowano

Dzięki bardzo. A jaką firmę najlepiej wybrać żeby działa bez problemu. Słyszałem opinie, że najlepszy jest Grundfos.

Opublikowano

Czyli w moim przypadku LFP Sprinta 25/80. Znalazłem info że obroty są sterowane elektronicznie. Czy to się sprawdzi w moim przypadku?

Opublikowano

To już wiem, że jest jakaś norma. A jak się to sprawdza? Nie ma z tym żadnych problemów przy podłogówce?

Opublikowano

To, że z autoadaptem się nie nadaje to wiem, bo pompa i tak cały czas musi pracować więc byłoby to bez sensu. Czyli pompa ze sterowaniem elektronicznym najlepiej się sprawdzi przy ogrzewaniu podłogowym? Pytam ponieważ znalazłem sklep który chyba miał nadwyżkę tych z "biegami ręcznymi" i mógłbym jeszcze taką kupić.

Opublikowano

Te normalne 100. Z elektronicznym sterowaniem niecałe 60 - będzie to sprawnie działać? Nie będę miał pro błędów z za małym przepływem na górze?

Opublikowano

U mnie niestety podobna sytuacja tyle że łazienka na dole nie grzeje. W jaki sposób skręcacie przepływ zeby był większy lub mniejszy na podłogówce. Ja mam zamontowane  małe skrzynki  ( nie znam się ale chyba rtl to się nazywa)w ścianach a w nich normalne zawory termostatyczne z regulacją od 20 do 50 . W łazience nic nie daje regulacja tą głowicą więc ją wykręciłem.

w głównych skrzynkach rozdzielających brak regulacji.

Mieliście może problem z trzestrzącą podłogą i kaflami w momencie gdy podłoga się rozgrzewa ( wszędzie ale nie w łazience) Czy to coś groźnego. Zaczęło tak się dziać gdy wymieniłem piec. ( stary był przewymiarowany i chodził na temp max 50 oC. Teraz gdy kocioł daje temp wody 60-65 w niektórych częściach podłogówki słychać stuki i dziwne naprężenia jakby kafle miały poodpadać ( tam poskręcałem tymi zaworami na 35)

PS nie wiem jak tu wstawić zdjęcie tej skrzynki chociaż takie posiadam.

Proszę o pomoc

.

Opublikowano

W jaki sposób ograniczasz temperaturę zasilania podlogowki? Wygląda na to że nie ograniczasz i walisz 60 stopni w podłogę? Długo już tak grzejesz?

Opublikowano

PS nie wiem jak tu wstawić zdjęcie tej skrzynki chociaż takie posiadam.

Witam.

Aby dodać zdjęcia do postu należy:

Kliknąć w czarny przycisk „Więcej opcji” w prawym dolnym rogu. Pokaże się: „Wybierz plik”, kliknąć w przycisk z tym napisem i wybrać plik z komputera, a następnie zatwierdzić przyciskiem: „Załącz ten plik”.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy kolega zrobił coś z tą podłogówka?

• 1 rok później...
Opublikowano

W dalszym ciągu mam problem z odpowiednim przepływem na rozdzielaczu na górze. W tym momencie rozwiązałem to tak zmniejszyłem przepływ na dolnym rozdzielaczu tak do 1 litra i podniosłem temperaturę na zaborze 3 d ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie bo pięć spala więcej groszku. Czy mogę zamontować jeszcze jedną pompę na powrocie z górnego rozdzielaczu? Mam możliwość upchnąć ja w górnym rozdzielaczu tylko nie wiem czy nie będzie jej słychać albo zamontować ja w kotłowni np pod sufitem żeby była jak najdalej od pieca. Czy da się to tak zrobić bez dodatkowego osprzetu typu sprzęgło i żeby to działało?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.