myranek87 Opublikowano 21 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Prosze o pilna pomoc w ustawieniu pieca ze sterownikiem argon 3. Mianowicie w czym problem. Posiadam domek jednorodzinny o powierzchni 160m2 ocieplony styropianem 12cm, strop ocieplony styropianem 6cm, podloga takze styropian 12cm folia ta metaliczna i wszedzie na calym poziomie jest podlogowka ogolnie polozone jest 1200mb. Zasobnik z CWU 240L. Posiadam zawor 4drozny, oczywiscie piec 25KW z sterownikiem argon3 pali jak smok przez ostatnie 2 doby spalil 125kg ekogroszku 28-30 kal nie potrafie sobie z nim poradzic. TAKIE USTAWIENIA MAM OBECNIE CU - 22 czas podawania CD - 80 czas miedzy podawaniem OG - 15 wydajnosc dmuchawy CP - 20 czas przedmuchu CB - 20 czas przerwy w podtrzymaniu PP - 01 krotnisc podawania NC - 45 nastawa CWU PR - 01 program zima wydajnosc na dwie pompy Kombinowalem juz przerozne metody i nic nie pomaga. Jedynie jak zdusze zaworem 4droznym i ustawie go na 5 z 6 mozliwych kombinacji to jakos mniej bierze lecz wtedy podloga jest wszedzie jakas zimna 21st a jak zawor jest na 50% to wtedy jest podloga kolo 29st i jest to w miare zadowalajaca nas podloga. Powroty do pieca wracaja zawsze w granicach 30stopni.
Slawcio69 Opublikowano 3 Października 2019 #2 Opublikowano 3 Października 2019 Sory za odkopanie, ale moze sie przyda. W tym sterowniku krotnosc podawania 1 z przerwa 20 znaczy, ze co 20 minut poda ci przez 22 sekundy wegla. Strata jak ja pierdziu. Tez mam zawor 4 drozny na grzejniki 3 drozny na podloge. 160m2 piec 25kw mikilaolajczak 12cm styro. przy mrozach stosunek CD do CU ma wynosic 4, przy 4 stopniach na dworze ja mam 6. Przy lecie 8 do 10. Krotnoac w zimie mozebyc 4 albo 6 bo nie zdazy zgasnac w piecu przeciez jak znowu zacznie chodzic. Na przyklad przy temp na zewn do 5 stopni ja mam piec ustawiony na 55 CU - 14 czas podawania CD - 85 czas miedzy podawaniem OG - 10 -18 wydajnosc dmuchawy CP - 20czas przedmuchu CB - 60 czas przerwy w podtrzymaniu PP - 4 krotnisc podawania NC - 35 nastawa CWU PR - 01 program zima wydajnosc na dwie pompy Starcza zasobnik 160 kg na 14 dni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.