Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wydzielone Z Tematu "kocioł Ds Mpm" Dobór Kotła Do 55 M2 Mieszkania

masterofpuppets

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czytam to forum od kilku dni i mam do Was kilka pytań. Jako, że interesuje mnie piec z tego tematu, to pytam tu. Proszę Was o pomoc, dla was to pewnie podstawowe i śmieszne pytania, ale czym więcej czytam tym bardziej czuję się zagubiony...

Mam zamiar przebudować swoje ogrzewanie nie za bardzo znam się na temacie, do fachowców (nie miłe doświadczenia z przeszłości) za bardzo zaufania nie mam... Jak na razie to jedynie jestem pewny tego, że chcę kupić kocioł z tego tematu. (mpm ds 5-7kw). Zamierzam palić węglem.

Mieszkam w bloku po PGRowskim, mam piec w kuchni, ale chcę go wywalić, przenieść kotłownię do piwnicy i zbudować porządnie od nowa. Moje pytanie, jak to powinno wyglądać? Mieszkanie mam 55m2, okna plastiki ok 10 letnie, jedne drzwi w miarę porządne, ściany nieocieplone betonowe ok 40cm grubości (planuję docieplenie styropianem 10-15cm) nad sobą mam dach nie ocieplony (płyta betonowa i ok 40-cm szlaki). Mam 4 kaloryfery w pokojach i jeden w łazience. Na dole sąsiadów którzy grzeją 24h na dobę. Chcę kupić nowy piec (już się zdecydowałem na ten na 95%), nowy bojler na wodę ok 100-120l, potrzebuję żeby piec grzał wodę jak będzie ogień cały sezon grzewczy, a latem planuję żeby grzać wodę w bojlerze grzałką na prąd, i ewentualnie jak się da tak zrobić to piecem podgrzewać tylko wodę, ale bez kaloryferów, jak powinna wyglądać taka instalacja? Co potrzebuję dodatkowo do takiego pieca? Z tego co dowiedziałem się na tym forum to chcę dołożyć miarkownik ciągu automatyczny. Czy potrzebuję dawać jakiś sterownik? Mieszkam na piętrze i nie chcę biegać co godzinę do pieca żeby sprawdzać czy wszystko jest ok. Czy jest jakiś sterownik (albo jakieś inne urządzenie), które poinformuje mnie jak coś będzie nie tak z piecem? Co z ewentualnym brakiem prądu (czasem się u mnie zdarzają takie problemy), teraz jak wyłączą mi prąd to piec w kuchni (tutaj nazywacie je śmieciuchy, zwykły 15 letni piec co w którym pali się wszystko) w ciągu kilku minut mi się zagotowuje, bo pompa przestaje działać. Wiem, że są urządzenia zasilane z akumulatora do podtrzymywania pracy pompy i jestem skłonny je kupić (jakie i czy to wystarczy?). Co się stanie jak wyłączą mi prąd a mnie nie będzie w domu. Gdzie powinno być naczynie wyrównujące do tego pieca (w piwnicy w kotłowni czy na piętrze, wyżej niż grzejniki? Dowiedziałem się też o zaworach 3D i 4D, czy potrzebuje montować taki zawór? Wiem  do czego służą, ale czy będzie potrzebny i po co?

Nie bardzo rozumiem też zasady pracy tych pieców, co to znaczy, że ma palnik? Ja teraz rozpalam w piecu na ruszcie potem dokładam tylko od czasu do czasu(co godzinę) węgiel i jest ok.Na noc piec wygaszam. Kolejnego dnia rozpalam na nowo jak wracam z pracy. Czy taki sposób palenia będzie ok przy tym piecu co bym chciał kupić (chcę tylko rzadziej zaglądać do pieca)?  Czy w piecu mpm ds rozpalam ogień za pomocą rozpałki i jak się już rozpali to zasypuję węglem powiedzmy do połowy i już mnie nic nie interesuje, tylko przychodzę dołożyć za jakiś czas. Co jak temperatura na piecu będzie za wysoka, teraz jak mam piec w kuchni to mogę reagować od razu, a co jak piec będzie w piwnicy? I jeszcze pytanie, teraz spalam ok 2 ton węgla od października do marca, ogień mam od ok 16 do 22, czasem jak jest mróz to do 24, czy przy nowym piecu będzie podobne spalanie?

No i jeszcze dodatkowo poszukuję fachowca, czy możecie kogoś polecić (województwo pomorskie, okolice Kartuz, jakieś 25km od Gdańska)? I ostatnie pytanie, u mnie w okolicy prawie wszyscy kupują piece od  http://www.zielke.pl/, czy ktoś może powiedzieć coś o ich piecach? 

Opublikowano

masterofpuppets - Miałem taki kocioł ZIELKE 1.8m2 wymiennik, niby 18kw. Zaczął ciec więc musiałem kupić inny, a czytając te forum od ponad roku zdecydowałem się na MPM 12-14 dom 215m2 użytkuję go od 15 grudznia. Wracając do ZIELKE to ludzie kupują bo są tanie( górno dolno palne - śmieciuch ) i tak było, modyfikowałem go na różne sposoby raz lepiej wychodziło raz gorzej, ciężki do ogarnięcia. Na pewno teraz, obserwując MPM-a to jest niesamowita różnica w obsłudze i w spalaniu. Ja zasypuję do pełna raz na dobę około 22-23 kg ( ważone - więcej nie upychnę ) i zapominam o kociołku Temperatura w domu na dzień dzisiejszy to 22-23,5*  

Dodam że grzeje też bojler 140l

Opublikowano

Na 55 metrów ten 5-8 kw będzie za duży, jak ocieplisz to już w ogóle.. Nie wiem jakie zakładasz fundusze, ile miejsca masz w kotłowni. Nie bez znaczenia jest też komin, dolniak potrzebuje dość dużego ciągu.

Palnik to zwykle szamotowy element w kotle mający za zadanie odpalić co się da z tego co idzie w komin.

W MPM rozpalasz tak jak napisałeś.

Zawór 3D stosuje się do ochrony powrotu kotła lub obniżenia temperatury wyjścia na grzejniki ( np. 85 na piecu, na grzejniki 60.)

Zawór 4d łączy funkcje regulacji temperatury na grzejniki i ochronę powrotu.

Wadą stosowania tych zaworów to konieczność ich pracy w układzie z pompą.

Co do zasilaczy ups, nie znam tematu, nie pomogę.

Zakładając, że nie ma w twojej okolicy gazu, proponuję dwa rozwiązania :

1 Kocioł na paliwo stałe + bufor ok 1000 litrów, do tego zawór 3d do ochrony powrotu, pompy, sterowanie.

Bez bufora będziesz kisić opał albo gotował wodę w instalacji. Zostanie przepalać tak jak to robisz w swoim śmiechu. Instalacja dość skomplikowana i kosztowna.

2 opcja, rozejrzałbym się za małym podajnikowcem, teraz niektóre są na tyle uniwersalne, że można sypać miał i też będziesz miał ciepło. Kotły droższe, ale zwykle sterownik w cenie, nie potrzebuje bufora.. Do kotłowni zaglądasz raz na parę dni..

Opublikowano

Do masterofpuppets.U mnie pracuje mpm 12/14 na elektronicznym miarkowniku unister do tego sterownik pokojowy pokazujący aktualną temperaturę na kotle , dodatkowo informuje o zbyt wysokiej temperaturze ją ustawiłem na 85 dodatkowo masz możliwość zmiany temperatury zadanej bez schodzenia do kotłowni. Jak naradzie jestem bardzo zadowolony

Opublikowano

Nie sugeruj się tym jakie piece kupują wkoło bo u mnie wszyscy kupują pleszewskie. Ja kupiłem MPM i teraz z przyzwyczajenia łażę co jakiś czas do kotłowni i się wkurzam bo niema tam co robić :)

Opublikowano

izydor86 - dzięki za konkrety, co do rozmiaru (mocy) pieca - nie ma chyba mniejszych (przynajmniej tak mi się wydaje), komin wydaje mi się, że jest ok, sąsiedzi mają piece w piwnicy i nikt nie narzeka, piece z podajnikiem oglądałem, ale te najmniejsze są jeszcze większe niż ten co planuje kupić(chyba, że ktoś zna mniejszy), co do gazu - nie ma opcji, a właśnie gaz najbardziej by mi odpowiadał, co do pompy to chyba i tak będzie potrzebna, bo piec będzie dwie kondygnacje niżej niż grzejniki, budżet  jak najmniejszy no ale dobrze by było żeby się zamknąć w 6-7 tyś, chociaż zastanawiałem się nad piecem z podajnikiem (oglądałem ogniwo eko plus 10 - to najmniejszy jaki znalazłem, ale za bardzo się nie zagłębiałem w temat - kosztował ok 7 tys, jakby miało to działać 15 lat to jestem w stanie to zaakceptować). Bufor  - nie za bardzo się orientuję w tym i nigdzie tego nie widziałem, nie wiem jak to będzie wyglądać kosztowo i czy zwykły hydraulik mi to zrobi? Jeszcze rozmiar piwnicy - 30m2 w kształcie kwadratu, za to drzwi dość wąskie (chyba 80) i jeszcze schody dość ciasne.

co do reszty odpowiedzi

rozumiem, że sterownik to dobry pomysł - ustawię sobie na nim jaka ma być maksymalna temperatura na piecu i  on będzie tego pilnował odpowiednie ustawiając miarkownik ciągu (dobrze to rozumiem?) i jeszcze będę mógł sobie to sprawdzić będąc w pokoju bez potrzeby schodzenia do pieca

no to jeszcze powiedzcie mi co z tym prądem, co będzie się dziać z piecem jak wyłączą prąd

dzięki za wszystkie odpowiedzi, trochę więcej już wiem 

Opublikowano

izydor86 - dzięki za konkrety, co do rozmiaru (mocy) pieca - nie ma chyba mniejszych (przynajmniej tak mi się wydaje), komin wydaje mi się, że jest ok, sąsiedzi mają piece w piwnicy i nikt nie narzeka, piece z podajnikiem oglądałem, ale te najmniejsze są jeszcze większe niż ten co planuje kupić(chyba, że ktoś zna mniejszy), co do gazu - nie ma opcji, a właśnie gaz najbardziej by mi odpowiadał, co do pompy to chyba i tak będzie potrzebna, bo piec będzie dwie kondygnacje niżej niż grzejniki, budżet  jak najmniejszy no ale dobrze by było żeby się zamknąć w 6-7 tyś, chociaż zastanawiałem się nad piecem z podajnikiem (oglądałem ogniwo eko plus 10 - to najmniejszy jaki znalazłem, ale za bardzo się nie zagłębiałem w temat - kosztował ok 7 tys, jakby miało to działać 15 lat to jestem w stanie to zaakceptować). Bufor  - nie za bardzo się orientuję w tym i nigdzie tego nie widziałem, nie wiem jak to będzie wyglądać kosztowo i czy zwykły hydraulik mi to zrobi? Jeszcze rozmiar piwnicy - 30m2 w kształcie kwadratu, za to drzwi dość wąskie (chyba 80) i jeszcze schody dość ciasne.

co do reszty odpowiedzi

rozumiem, że sterownik to dobry pomysł - ustawię sobie na nim jaka ma być maksymalna temperatura na piecu i  on będzie tego pilnował odpowiednie ustawiając miarkownik ciągu (dobrze to rozumiem?) i jeszcze będę mógł sobie to sprawdzić będąc w pokoju bez potrzeby schodzenia do pieca

no to jeszcze powiedzcie mi co z tym prądem, co będzie się dziać z piecem jak wyłączą prąd

dzięki za wszystkie odpowiedzi, trochę więcej już wiem 

a może taki ------> http://olx.pl/oferta/piec-kociol-c-o-10-kw-z-podajnikiem-automatycznym-CID628-IDaeUqz.html#38d869710d jeden z najmniejszych i najtańszych na rynku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.