bazyleks Opublikowano 8 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Witam. Jestem na etapie poszukiwania kotła z podajnikiem na pellet, ale i z możliwością spalania okazyjnie drewna. Ze strony ciepłowłaściwe.pl wychodzi, że potrzebuję pieca na pellet 7-10kW. Przeczytałem różne wypowiedzi na forach i czym więcej czytam tym mam więcej wątpliwości. Ostatnio w sklepie znalazłem ulotkę SAS BIO SMART. Wydaje mi się ciekawy ze względu na sterownik z dostępem przez internet, ceramiczny deflektor, i dość małe wymiary. Czy ktoś z doświadczonych osób mógłby odnieść się do wad i zalet tego kotła, ewentualnie wskazać inny o podobnej mocy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Animus Opublikowano 8 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Jestem na etapie poszukiwania kotła z możliwością spalania okazyjnie drewna. To trzeba kupić "dolniaka" kocioł zasypowy do spalania drewna można w nim spalać pellet.
bazyleks Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 9 Stycznia 2016 To chyba nie ta sama bajka jak ten z podajnikiem. Może ktoś by napisał jak ten kocioł "wygląda" od strony technicznej. Czy to dobre rozwiązanie czy raczej szukać czegoś innego?
Animus Opublikowano 9 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 9 Stycznia 2016 To jedyne rozwiązanie przy paleniu dodatkowo drewna kawałkowego zamówić kocioł np : P2ar INO dolnego spalania http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/p2ar-ino/ można dosypywać opał w każdej wolnej chwili. Dostępne moce: 5,8,12kW przy zamówieniu trzeba poinformować producenta jaki rodzaj paliwa będzie spalany.
bazyleks Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Znalazłem test kotła na stronie http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/sas-smart/ tylko że z podajnikiem na ekogroszek. Może ktoś wypowie się na temat palnika i podajnika MULTI FLAME i działania kotła w tej konfiguracji.
Animus Opublikowano 11 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Z podajnikiem kotły to do spalania palnikiem ,na ekogroszek to już nie na pellet, chcesz zajechać kocioł z podajnikiem spalając okazyjnie drewno?
bazyleks Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Chyba nie jasno się wyraziłem, albo czegoś nie rozumiem. Chcę kupić kocioł na pellet w wersji duo czyli z dodatkowym awaryjnym rusztem. Czemu więc palenie drzewem w razie potrzeby ma zajechać kocioł? Przecież taki dodatkowy sposób palenia jest opisany DTR kotła SAS BIO SMART.
Animus Opublikowano 12 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Bo to ruszt awaryjny, najlepiej go nie używać ,
bazyleks Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Znalazłem na forum dobre opinie na temat kotła GREŃ EG-10. Bardzo ciekawie wygląda i ma dobre parametry, niestety cena nie na moją kieszeń. Czy są jakieś popularne kotły o mocy do 10 kW na pellet z podajnikiem, nie sprawiające problemów w cenie do 10 tyś. zł? Bardzo proszę o przykłady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.