Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Podać Pw I Pozbyć Się Sadzy

czystepowietrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hym myślę że mam nadal przewymiarowy kocioł jak go zmniejszyć jeszcze dziury w palniku to już za bardzo się nie da 

Opublikowano

chodzi mi o niebieski płomień podczas spalania węglowodorów z gazu węglowego /drzewnego a nie podczas spalanie tlenku węgla 

Opublikowano

o coś takiego

Opublikowano

jak podaje powietrze przez ruszt pionowy to jest dużo mniej sadzy niż jak podaje przez drzwiczki zasypowe

Opublikowano

Z tym podawaniem pp nie ma zlotego srodka u jednego dziala u innego nie . Ja jak bawilem sie w ds to czy podawalem powietrze przez zasyp czy ruszt pionowy zawsze sie zle palilo jedynym rozwiazaniem to powietrze z pod rusztu , ci co maja ruszt wodny moga miec z tym problem poniewarz sa mniejsze przeswity niz w ruszcie zeliwnym.

Dopiero po zrobieniu "ala HG" wiem co to czyste spalanie

Opublikowano

Ja też w końcu wrócilem do podawania spod rusztu i zabralem z niego część szamotu, zostawilem trochę przed palnikiem

Opublikowano

Autora tematu proszę o stosowanie się do punktu 6 regulaminu:

Językiem obowiązującym na forum jest język polski. Użytkownik zobowiązany jest bezwzględnie do przestrzegania zasad tego języka. Wypowiedzi w rażący sposób zasady te naruszające mogą być usunięte.

To jest zupełnie nieczytelne - wypowiedzi z błędami ortograficznymi i bez interpunkcji. Wydzieliłem do kosza:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21011-wydzielone-z-jak-podać-pw-i-pozbyć-się-sadzy/

Opublikowano

Przepraszam. Tak to jest jak się pisze telefonem. Więc jak zmniejszyć moc kotła .

Opublikowano

Prosiłeś o przekrój mego kotła post-45092-1453192210,3505_thumb.jpeg

Opublikowano

A poco nadmuch

Opublikowano

A powietrza w zasyp to się nie da

Opublikowano

Dysza jest wymiaru 4x12 przez co jest mocno ograniczony ciąg wiec tak jak w prawdziwym HG nadmuch jest niezbedny. Lub można zastosować wyciag spalin

Opublikowano

Ale nadmuch powoduje rozpalenie się całego wsadu u kopcenie a na większej dyszy nie pójdzie

A bez powietrza w zasyp to się nie da

Opublikowano

Rozpalania wsadu nie unikniesz jezeli komora jest szczelna to to w niczym nie przeszkadza nie ma absolutnie zadnego kopcenia w stopce mam linki do filmikow jak to sie u mnie pali

Opublikowano

Ale czy na samym ciągu naturalnym da rade

Opublikowano

A to dać trzeba większą dyszę czy co

Opublikowano

W tej konfiguracji nic to nie da wieksza dysza spowoduje wpadanie zaru , opalu do komory dopalajacej szybko ja zatykajac druga sprawa to trzeba podac powietrze przez zasyp , a jak dysza sie zatka to jak myslisz ktoredy wydostanie sie dym ?. Dodam jeszcze raz w tej konfiguracji TYLKO nawiew lub wyciag mechaniczny

Opublikowano

A jak sobie radzisz z popiołem

Opublikowano

Pale drewnem wiec go prawie nie ma, a jak jest to pyl i zostaje zdmuchany na boki a tam jest odsloniety ruszt i wpada do popielnika.

Opublikowano

A coś bez nawiewu to ja bym chciał

Dzisiaj miałem żaru nawalone przed i do palnika zadyma w komorze zasypowej drzwiczki zasypowe uchylone i dym nie wyłaziła

a żółty płomień w kominie + pw do komina płomieni to da dopalenie nie chodzi mi o komin do kotła tylko do urządzenia zwanego parnik bo ostatnio nie wytrzymałem i nakazałem siąmsiadowi palić w nim od góry i jest bardzo zadowolony i ja też bo nie kopci wreszcie

Opublikowano

Mówię że wlot do palnika miałem zatkany żarem i dużo dymu w komorze zasypowej drzwiczki od tej komory były uchylone i dym nie wyłaził na kotłownię

Czy pw wpuszczane w żółty płomień do komina pw wpuszczane bo tam jest kawałek płomienia aktualnie jest taka konfiguracja i nie kopci chodzi mi o parnik palony od góry bo nie wytrzymałem i musiałem sąsiadowi nakazać palić od góry bo strasznie kopcił a teraz zadowolony że spala połowę mniej opału i ja zadowolony że nie zadymia i nie produkuje zasłony dymnej

Opublikowano

A na mocnym ciągu nie pójdzie

No to ja podaje powietrze przez zasyp

Po co płacz wodny w popielniku ha ha

Opublikowano

a większa dziura i ruszt żeliwny na nią opał i żar nie zatka komory spalania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.