Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25 Problemy

Czapla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem uzytkownikime pieca j/w juz ponad miesiac walcze z nim co dzien i zmieniam ustawienia Juz kilka razy dzwonilem do defro ale kazdy serwisant mowi cos innego i podaje inne ustawienia.

Mianowicie walcze z dwa tematami

1. duze wahania temeperatury jak na pierwszej fotce

2. nie dopala eko   Dom 160 metrow bez podlogowki same grzejniki tj moj pierwszy sezon z tym piecem

Ustawienia:

temp zadan 55

wody 48

zawor mieszajacy na 7 skala 1-10

praca 10/60sek

sila nadmuchu 40% klapka odslonieta na ok 2-3 cm

podtrzymanie 10sek/10min

wentylator 10sek/5min

Histereza 2

sterownik k1v2

odleglosc kotlowni  od domu 16metrow

Objawy :Gdy temp spadanie mu do 53 wlacza sie oki pracuje tez fajnie :) ale potrafi mi zejsc do 40 stopni i jego praca do zadanej temp trwa od 10-12 min I pozniej wchodzi w podtrzymanie i jest moze 20 -30 min

spalanie przy temp -12/-15  30 kg na 24h

Groszek kupilem luzem niby 26kj:)

post-66281-0-81483600-1451854581_thumb.jpg

tak mam pompe na cwu pracuje na 3 biegu tak samo jak Co. Co do zaworu podmieszania mam go na 5 aktualnie i daje na dom 42-45 stopni z tego co widze. Co do temapratury powrotu to nie wiem bo nie mam tam termometra zalozonego

Czyli ma więcej brać z powrotu ?Co do Cwu może tak być nie wiem czy czasem automatycznie się nie włącza co kilkanaście minut

Nie wiem może za duży ten piec bo mam teraz z 160m2 albo sterownik zły Ale za około pół roku będę miał ok 220 m2 Juz naprawdę różnych ustawień próbowałem i nadal lipa Ale może w końcu ktoś pomoże Tak jak czytam wielu rozwiazali swoje problemy z waszą pomocą Myślę że 30 kg groszku to duzo Jak będzie ok 20 kg to będzie super

Jesli Ci tak mocno spadla na kotle to znaczy ze nie dogrzewales powrotu (zbyt duza roznica zasilania do powrotu).

​hej

mam podobny problem

temp zadana mam na 68, a spada mi do 58.

zawor 4d ustawiony 3/6

wyjscie na grzejniki 50 odpalone mam dwie pompki co i podlogowka

wybacz ze pisze bez polskich znakow

Najgorsze są właśnie te wahania temp nawet do 40 nie potrafi się ruszyć z 53 tylko spada i spada

Ja ustawilem tak pompke CWU ze idzie caly czas razem z CO.

Pompka dogrzewa CWU i dodatkowo jest jako tzw.krotki obieg by dogrzac powrot. Gdy ta pompka mi sie wylaczala to piec sie rozregulowal.

Obecnie temp.zad CO 60st, CWU 60st.

Podniescie rowniez temp.zal.pompek do 58-60st.

Najlepiej dla pracy calego ukladu to roznica MAX 15st.miedzy zasilaniem a powrotem.

Ustawienia dla wiekszosci kotlow to 60/45 a lepiej 70/55.

oki ustawiłem tak jak mowiles na 60 CO i na 60 CWO Mieszacz dalem tak zeby na grzejniki puszczało 45 NIE wiem jak wy macie ja np mam zawor mieszajacy afriso http://allegro.pl/afriso-4-drogowy-1-czterodrozny-zawor-i5882889083.html i teraz jest ustawiony na 6 pozycje Ponadto w ustawieniach mam zanaczone sterowanie pompami rownolegle W domu mam sterownik pokojowy gdzie w dzien mam 21.2 a w nocy od 22 19.8stopni NIe wiem o co chodzi z tym podniesieniem zal pompek do 58-60?  Z tego co teraz zaobserwowalem piec nie wytrzymuje nawet 15 min w podtrzymaniu spada do 55 i pracuje do zadanej ok 8-10 min Ustawienia aktualne 10/62 praca podtrzymanie 12sek/10 min i wentylator na 50bieg 10sek/10 min i otwarty na ok 2cm czopuch lekko przymkniety

Tak to u mnie wygląda od góry pompa co środkowa podłogowka ale narazie nie dziala i na samym dole co i po prawej mieszacz

post-66281-0-69954800-1451944930_thumb.jpg

Dziś rano piec zgasł wszedłem do kotłowni pisało ze nie może osiągnąć temperatury

Hmmm,

histereza CO 2st.?

Poszukaj w menu sterownika, ewentualnie w menu serwisowym, Temperatura załaczania pompek.

Ja mam tak, zadana CO 60st. CWU 60st., histereza 2st. temp. zal. pompek 60st.

Piec przechodzi z podtrzymania w tryb pracy jak na kotle spadnie temp. do 58st., wtedy pomki rowniez sie wylaczaja.

Zapoznaleś sie z DTR Twojego kotla?, bo masz tam wyjasnione praktycznie wszystko.

U mnie mam temp załączania 40 ale jest tylko możliwość do 55 żeby podniesc Dziwne jest ze jak wchodzę sterowanie pompą co to ona jest ustawiona na 30 sek co 5 min nie zależnie od tego jak jest w domu Bo niby mam osiągnięta temp w domu a ona i tak chodzi a powinna rozlaczyc i może dlatego takie skoki i piec traci co 5 min temp a w domu i tak jest osiagnieta

ok 17 zrobię fotki jak to wygląda Skoki są bardzo duże mam teraz zadana 60 a on schodzi do 45 (histreza 2) i dopiero idzie w górę i zajmuje sporo czasu po czym 15 min w podtrzymaniu i dalej praca Bierze duże ilości opału

Podnies ta temp.zal.pomp na max czyli jak piszesz 55st.

Czy oprocz tego niedopalonego groszku sam proces spalania jest prawidlowy?

Zerknij do instrukcji, masz tam opisane i pokazane zdjecia jak powinno wygladac spalanie, skoryguj nastawy do tych co sa podane w tym dtr a potem sam ewentualnie po trochu je zmieniaj obserwujac plomien.

Raz mi wyrzucil eko ale się podniósł tak to oki Wydaje mi się ze dużo w podtrzymaniu nie wytrzymuje tylko nie wiem dlaczego Nie wiem jeszcze co zrobić z tym cyklem pompy CO pracuje ona 30 sek na 5 min nawet gdy temp w domu jest osiagnieta Myślę że to jest błędem !!!Powinna się włączać tylko gdy ma dogrzac dom Chyba że jeszcze wywale regulator pokojowy i na podzielnikach ustawie Dobry pomysł ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.