Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szumi Grzejnik Zawór Danfoss Click Raw 5115

Radar41

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Szumi mi w jednym grzejniku 12 żebrowyaluminiowym jakiejś włoskiej firmy. Chodzi o to, że na tym pionie są tylko 3 grzejniki, pompka zainstalowana przy piecu jest dość mocna i pomimo ze jest na 1 biegu to ten grzejnik szumi. Dzis jest zimno bo -11 stopni i we wszystkich pomieszczeniach mam ustawione nastawy na zaworze Danfoss między 4 a 5 w zależności od pomieszczenia i potrzeb. Lubie mieć ciepło i w domu mam teraz temp ok 24 stopni przy temp na piecu 60 stopni. Dom nieocieplony, stare budownictwo.

Niestety jest jeden pokój - dziecka na dodatek ;/, który mi robi psikusa. Szumi sobie bezkarnie jesli nastawa jest powyżej 3,5, co w taki mróz jak dziś pozwala mi uzyskać w nim temp ok 20 stopni, ale pewnie tylko dlatego, że w korytarzu, grzejnik wisi obok drzwi pokoju dziecka dałem zawór na 5 i jest w nim w miarę ciepło. 

Jeśli ustawie zawór zasilający Danfoss w pokoju dzieca na 4 to szumi, na 5 też szumi. Nie jest to na pewno powietrze (100%), tylko szybko przepływająca przez ten grzejnik woda. Problemem jest to, że ten pion ma tylko 3 grzejniki i one w sumie szumiały czasami wszystkie, ale teraz te 2 nastawione na 5 nie szumią - tylko czasami ale ogólnie jest ok, a szumi ten w pokoju dziecka. Od razu mówię, że nie ma możliwości, aby skręcać tamte grzejniki na np. 4 i próbować rozkręcać ten w pokoju dziecka  bo to nic nie daje, uparty ten grzejnik.

Chciałbym się upewnić, że moje myślenie jest poprawne. mam zamiar w pokoju dziecka skryzować kluczem imbusowym powrót grzejnika w taki sposób, aby ustawiając na 5-tkę na zasilaniu pokrętłeDanfoss, uzyskać taki efekt, że woda będzie wstrzymana przez kryze na powrocie i nie będzie szumieć, ale jednocześnie nie będzie ograniczenia temperaturowego (przy nastawie 3 - ok 20 stopni, przy nastawie 4 - 24 stopnie, przy nastawie 5 - 28 stopni.)

Czy dobrze kombinuje czy powinienem spróbować czegoś innego ?? Rozwiązaniem jakie  mi przychodzi do głowy jest oszukanie zaworu danfoss, tzn przepływ może być na 3,5 faktyczny ale zeby on mi się nie wyłączał na temp 20 stopni tylko na np maxie 28 stopni.

Dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Jeśli szumi to raczej z powodu zbyt mocno zdławionego przepływu. Zdejmij głowice i zobacz jaka jest nastawa wstępna. Jeżeli nie jest na maks to zwiększ wartość o 1

Opublikowano

Witam. Teraz dopiero zajarzyłem o co biega z tym zaworem. Ja błędnie nazywałem nastawy na pokrętle termostatu Danfoss od * 0-5. To jest tylko ustawienie maksymalnej temperatury w danym otoczeniu a nie nastawy zaworu. Dopiero Twoj post mnie zainspirował i zmusił do zagłębienia się w temacie i teraz dopiero się dokształciłem ze nastawy odnośnie przepływu wody przez grzejnik są na samym zaworze. Po zdjęciu pokrętła termo dopiero można to regulować. Jest tam kreska wskazująca pkt odniesienia i mozliwe nastawy od : N - jako full open, 1-7 gdzie 1 to najbardziej przymknięty. Moj zawor był ustawiony na N ale szumiał. Bawiąc się troszke przekręciłem go o 360 znów na N i o dziwo przestał szumieć a temp jaką udało mi się dziś uzyskać w tym pokoju to 24 stopnie na poz 5 termostatu. Na poz 7 nastawy niestety jest szum. Na razie jestem zadowolony. Pół dnia jest dobrze wiec możliwe że się udało choć praktycznie nic nie zmieniłem. Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.