Robot16 Opublikowano 3 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Panowie czy przy tej pogodzie -15 termostat pokojowy daje oszczędności przykład;piec długo pracuje kiedy temperatura w pomieszczeniu dojdzie do ustawionej w tedy piec wchodzi w podtrzymanie grzejniki powoli stygną i za powiedzmy 3 godz.termostat włącza piec,zastanawiam się czy nie lepiej jak by piec cały czas pracował..........
Balzak Opublikowano 3 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Lepiej jak cały czas pracuję. Będziesz miał o wiele lepszy komfort cieplny.
maniek76 Opublikowano 3 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Kolega wyżej ma rację,lepiej jak cały czas grzeje. Kiedyś bawiłem się w obniżanie na noc temperatury obiegu aby zaoszczędzić na opale. Efekt był odwrotny.
Robot16 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor #4 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Czyli przy tej pogodzie bez termostatu ..ale co zrobic jak temperatura pomieszczenia osiagnie 25stopni i dalej bedzie rosła...
maniek76 Opublikowano 3 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Przy tej jak i przy innej też bez termostatu jeżeli chcesz oszczędnie i komfortowo palić. Możesz albo mieszacz albo zawory termostatyczne na grzejniki zainstalować. Mieszacz plus sterowanie pogodowe to chyba najlepsza opcja. Piszę tak z własnego doświadczenia..... Mam starą instalację ,żeliwne grzejniki na których nie mam możliwości założenia termostatów. Za temperaturę na grzejnikach odpowiada mieszacz z siłownikiem sterowany pogodówką według krzywej grzewczej.Gdy na zewnątrz jest tak jak obecnie -13 na grzejniki mi puszcza 54stopnie. Mam tak ustawioną tą krzywą aby temperatura w domu była w okolicach 23-24 stopni niezależnie od temperatury zewnętrznej.Na kotle mam ustawioną zadaną 57 stopni.
SUSPENSER Opublikowano 3 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dodam tylko, że termostat pokojowy wyłącza za pośrednictwem sterownika kotła pompę obiegową, a nie kocioł - samo przejście kotła w podtrzymanie następuje gdy osiągnie zadaną temperaturę [oczywiście przy wyłączonej pompie zwykle następuje to szybko].
Robot16 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor #8 Opublikowano 4 Stycznia 2016 no tyle to wiem ze termostat wyłącza pompę....
maniek76 Opublikowano 4 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie wiem jaki masz termostat ale jak się nie mylę to Pilot G ma coś takiego ze może obniżyć temperature obiegu o zadaną przez Ciebie temperaturę.Przykład. Gdy w pomieszczeniu osiągniesz zadaną temp.np 23 stopnie,wtedy obniża o zadane przez Ciebie 3 stopnie temperaturę obiegu.Gdy odpowiednio spadnie temperatura w pomieszczeniu to znów podbija aby uzyskać te 23stopnie. Jakieś to rozwiązanie jest aby nie podnosić zbytnio temperatury w pomieszczeniu a jednocześnie nie wychladzac za bardzo obiegu
Robot16 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor #10 Opublikowano 4 Stycznia 2016 maniek termostat pokojowy auraton jest podłączony do pompy C.O
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.