Smieszek221 Opublikowano 1 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Witam wszystkich. Jestem początkującym palaczem w kotle na ekogroszek. Trochę już poczytałem te forum, ale jakoś dalej mam mętlik w głowie. Ogrzewam ok 140m/2 nieogrzewana jest piwnica i poddasze. Dom ocieplony 10 cm wełny, ale niestety dach jeszcze nie docieplony. W planach. Stara instalacja działała grawitacyjnie. Stare grzejniki żeliwne szt 9 i stare panelowe szt 3. temp w domu ok 23-24 stopnie. Moje pytania do was. Jak w tym kotle palić;-) Tzn 1. Praca ciągła czy dochodzi-stoi itd 2. co lepsze byłoby dla mnie i pieca sterownik 2 stan czy pid. 3. Mam tylko zawór 3 drożny który pozwala mi podmieszac wode na grzejniki, powrót dosc zimny bo gdy idze np 50 na grzejniki to wraca gdzies 40 (termometry opaskowe). 4. Palic na wysokich temp i przymykac ten 3 drozny czy np nizsze temp i go otworzyc na max? 5. CWU podłączyłem na stale do prądu bo straszne zamieszanie robił. Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam
Andrzej_M_ Opublikowano 1 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Cześć Śmieszek221. Tutaj pytasz, a do producenta kotła masz dwa kroki. Jak znajdę ( zaznaczam jak znajdę) to na PW dostaniesz numer telefonu do hydraulika z Koszęcina, który stale współpracuje z producentem Twego kotła.
Smieszek221 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 1 Stycznia 2016 No mam 2 metry to racja. Mam nadziejie że to nie ten sam hydraulik który montował tą instalacje + solary. Bo jakoś ciężko się z nim współpracowało. Zresztą samo to że w dtr-ce kotła pisze ile powinno być na powrocie, a bez 4-drogowego to nieosiągalne tzn musiałbym strasznie hajcowac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.