leszkowaty Opublikowano 14 Stycznia 2016 #26 Opublikowano 14 Stycznia 2016 @nex1983 w swoich wypowiedziach bierzesz jako wykładnik swój kocioł, swoja instalacje i swoje doświadczenie :) a kotły i instalacje są rożne (lepsze, gorsze i jeszcze inne) bardzo dużo zależy od palnika (z jak niska mocą może pracować efektywnie) od ustawień parametrów sterownika jak ta niska moc wpływa na wymiennik kotła i komin o paliwie nie wspomnę i o wielu innych czynnikach tez nie :) (instalacja to temat innej bajki) tez chętnie przeczytam jakie wyniki da dłuższy okres testów :)
nex1983 Opublikowano 14 Stycznia 2016 #27 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dokładnie tak jak mówisz, ale jest mnóstwo ludzi którzy palą z defro i to będzie zawsze jakieś porównanie. Ja ustawiam piec pod swoje warunki, i zależy mi na tym na czym każdemu.
leszkowaty Opublikowano 14 Stycznia 2016 #28 Opublikowano 14 Stycznia 2016 ale tez w wielu przypadkach dotyczących tego samego kotła jednakowe ustawienia nie będą miały racji bytu (zbyt wiele zmiennych) jeśli prawidłowo ustawisz parametry dla mocy minimalnej i dla mocy "niezbędnej" to palenie z pid może mies sens ekonomiczny (ale te wszystkie zmienne :( )
nex1983 Opublikowano 14 Stycznia 2016 #29 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Właśnie Pid jest w swoim działaniu zmienny, przez co mogą się robić cuda z weglem tj spieki, kalafiory, niedopalanie węgla itp. To dla mnie największy minus. Przy mocnym spiekajacym węglu najważniejsze są stabilne ustawienia pod ten właśnie węgiel, a z Pid nigdy nie dojdziesz do takiego popiołu jak przy ustawieniu dwustanu właśnie ze względu na te zmienne. Może inaczej było by w przypadku kiedy mamy węgiel mniej kaloryczny i mniej spiekajacy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.