Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria Kto Pomoze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam nastepujacy problem niewiem z jakiego powodu staje mi podajnik/slimak  zeby ruszyl musze mu zrobic zwarcie czy jak sie to nazywa dac dodatkowego kopa i robie tak ze do kostki w ktorej mam podpieta cewke wkladam kabelki od innej cewki w ten spoob robie zwarcie i slimak zaczyna pracowac pokazal mi to typ ktory instalowal mi piec ,przez jakies 2 lata mialem spokoj ale od 2 miesiecy czesto mi sie to powtarza zmienilem cewke z 8 na 10 byl spokoj kilka dni i znowu stanela co moze byc przyczyna?? czy moze to ze doszlo mi dodatkowo ogrzewanie podlowowe i 2 grzejniki na poddaszu.z gory dziekuje za odpowiedz.

Opublikowano

To nie cewka lecz kondensator , musi mieć odpowiednią pojemność np 8 lub 10  mikrofaradów oraz napięcie pracy min 400V,

ten co kupiłeś to pewnie padł gdyż miał na niskie napięcie pracy.

Ta przypadłość nie ma nic wspólnego z rozbudową instalacji, raczej warto zrobić przegląd silnika i przekładni w podajniku.

Opublikowano

Co to za silnik moc i jakiej firmy bo ma przykre zdanie o pewnej firmie .

Kondensatory padaja standartowo w silnikach jednofazowych wysychaja i traca pojemnosc , wiadomo ze nie dadza dobego bo by sie klamory nie sprzedawaly .

Opublikowano

Wlasnie chyba nie padl bo pracowal tylko stawal co jakis czas to byl kondensator 8 teraz mam odjakiegos poltora tyg 10 i stanol tylko albo az raz, piec mam robiony prywatnie niue kupiony, sterownik Tech st 37 , silnik niemiecki BHF Maschinenbau Gmbh i 1200, tak pisze na tablczce,  sorki ze wypisuje dane z tabliczki ale nigdy nie mialem pieca to moj pierwszy i dopiero sie ucze,jest druga tablicza i sa takie dane  IP54  Kl.F 1400 min -1 ,50 hz, 1,5 A, 230V/S3 60% , 10uf/450V , 18 kW.a co do tego przeglady to niewiem jak sprawa wyglada jak sie nie kupilo pieca w sklepie .Kto robi takie rzeczy moze jest ktos z okolic Żywca badz Bielsko Biala i polecicie kogos do takiego przegladu?

Opublikowano

Praca w podtrzymaniu służy uzupełnienieniu paliwa w palniku żebyś nie musiał co chwila rozpalać. Przerwę regulujesz tak żeby paliwo się nie przesypywało i żeby nie robił się krater.

a najlepiej żeby piec rzadko wchodził w nadzór wtedy o tych parametrach możesz zapomnieć. W lecie trzeba to ustawić pamiętając o zasadzie o której mówiłem wcześniej. Do ogrzania cwu miałem podawanie coś koło 15s co 70 minut i było ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.