noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Witam , mam taki problem, posiadam dwa rodzielacze podlogowe kazdy po 10 petli w sumie jakiejs 180 mkw, petle po 90 mb, posiadajace pompe mieszajaca i na zasilaniu zawor trojdrozny esbe vta 322, problem polega na tym ze ma maksymalnm biegu pompy przeplywy siegaja maksymalnie 1,5 l na minute, codziwne jesli wylacze jedna pompe na drugim rozdielaczu wzrastaja przeplywy o polowe, niezaleznie od tego czy dziala rozdzielacz na parterze czy na pietrze systuacja jest ta sama, w i instalacje mam wpiety bufor ciepla 500 l i kociol gazowy kondensacyjny termet ecocondens crystal 2 20 kw, docelowo beda jeszcze 3 grzejniki 2 w lazienkach jedne w pralni, poki co nie zamontowane, jesli to bedzie konieczne naszkicuje schemat instalacji , prosze o rade co moze byc przyczyna tak niskich przeplywow ??
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Należy zakręcić lub zlikwidować bajpasy w rozdzielaczach- te srebrne rurki równoległe do pomp, Jak nie pomoże to zwiększyć zawory 3-D. VTA 322 - to typowe zawory do obsługi obniżenia temp CWU , powinny być zawory VTA 572 Jakie są średnice rur zasilających rozdzielacze i czy każdy rozdzielacz ma osobne podejście z kotłowni?
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2015 bypasy zakrecone , srednica rury to rura viega fi 28, rozdzielacze nie maja osobnego zasilania i powrotu, ale po przeliczeniu zawor vta 322 powninien puszczec 27 litrow na minute czyli 2,7 litra na kazda petle czy tak, jak je kupowalem sprzedawca zapewnial mnie ze bedzie to dzialac bo wiele takich rozdzielaczy juz sprzedali i nikt nie reklamowal, ale wydaje mi sie ze to troche za maly przeplyw? i czemu wystepuje ta sytuacja ze gdy wlacze oba na raz to spada przeplyw, dodam ze testowalem to gdy temperatura wody wynosila cos kolo 20 st czyli nie zostal spelniony warunke ze na wejsciu ma byc temp wyzsza o 10 st niz ustawiona zaworze 3d,
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Masz spadek na magistrali zasilającej - ta rura to raptem 1" a masz w niej przepływ : 1,5 x 20 x 60 = 1800l/h, co wykracza po za normy projektowe dla tej średnicy. A chcesz jeszcze więcej. Więc albo zmieniasz rury lub dokładasz osobną nitkę do drugiego rozdzielacza , albo próbujesz ratować sytuację większymi zaworami 3-D, ew zostaje jeszcze wymiana pomp na mocniejsze. Jaki kocioł to napędza? Temp przed zaw 3-D nie ma nic do przepływu, ma natomiast do prawidłowej temp za zaw 3-D. PS Co szkodzi na przeszkodzie podnieść chwilowo temp w instalacji? PPS Są zalecenia ESBE do zakresu stosowania zaw 3-D, z których wynika, że zaw 3-D VTA 3xx są do 70m2, powyżej tej powierzchni to już VTA 5xx
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #5 Opublikowano 27 Grudnia 2015 dodaje jeszcze uproszczony schemat instalacji, dodam ze kominkiem steruje sterownik plum 260 dedykowany do bufora, kociol gazowy nie podpiety jeszcze do sterownika, nie wiem czym wysterowac te dwie pomki w rozdzielaczach docelowo myslalem o salusie, wszystkie kable wyciagniete, tymczasowa wpiete na krotko, czy wsytarczy tymczasowo zwykly sterownik pompy co z czujnikiem za 60 zl? kociolek planuje podlaczyc do sterownika plum 260 poprzez przekaznik, wszystko zrealizowane jest tak ze kociolkiem grzeje tylko instalacje co pomijajc bufor, jesli rozpale w kominku to po osignieciu zadanej temperatury sterownik ma wylaczyc kociolek i zalaczyc pompe za buforem ktora zamknie zawor zwrotny na zaslaniu z kociolka, mysle jeszcze czy tego zaworu 3d przlaczajacego na zasilaniu z bufora na obieg co i cw nie zdemontowac i zrobic trojnik na wyjsciu wody z kominka na bufor i wezownice cwu
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #6 Opublikowano 27 Grudnia 2015 ale zauwazylem ze pomka czy to w kociolku czy ta za buforem jesli dziala nie ma zadnego wplywu na przeply w rozdzielaczach niezaleznie czy ustwie ja na 1 czy na 3, a co da wymiana zaworkow skoro rura zasilajaca ma za maly przeplyw, a jesli zaloze grzejniki ktore beda na osobnym rozdzielaczu lecz w tej samej nitce zasilajacej i je uruchomie czy to zmieni w jakis sposob sytuacje??
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #7 Opublikowano 27 Grudnia 2015 kociolek to termet ecocondens crystal 20 kw z pompa pwm wilo
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Aleś namieszał! Aby z kotła gazowego zasilać te rozdzielacze potrzeba sprzęgła hydraulicznego lub bufora. Pompa z kotła nie ma takiego wydatku aby prawidłowo obsłużyć oba rozdzielacze. Na schemacie masz kocioł, kominek a gdzie są wpięte rozdzielacze? Pewnie te rury w dół. Rozrysuj to porządnie aby można było nanieść ew poprawki
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #9 Opublikowano 27 Grudnia 2015 tak dokladnie te rury idace w dol zaraz narysuje porzadny schemat, a podlaczylem to w ten sposob bo chcialem uniknac grzanaia bufora przez kociolek gazowy bo to podobno generuje straty, ale pomijajac to ajk testowalem przeplywy wszystko szlo przez bufor kociolek nie dzialal wiec nie mila w plywu na prace tych rozdzielaczy.
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Tu nie ma znaczenia - działa, nie działa gdyż to pompy w rozdzielaczach same pobierają wodę z bufora lub z kotła gazowego. Z kotła musi pobierać przez sprzęgło hydrauliczne. Jest kilka schematów na forum takiej współpracy ( gaz+ kominek+ bufor) - poszukaj
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #11 Opublikowano 27 Grudnia 2015 ale moge wykrzystac bufor jako sprzeglo??, a tak jest w ten sposob nie ma prawa dzialac ??
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #13 Opublikowano 27 Grudnia 2015 dodaje schemat, prosze o sugestie, zasilania i powroty zrobione na rurach viega fi 28, podlogowka jakies 1500 mb rury fi 16 ulozoenj co 10 cm
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2015 #14 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Ale kaszana! - dwa rozdzielacze podłogówki -OK, ale do tego na tej samej rurze 2 rozdzielacze grzejników? Nie podajesz czy układ CO otwarty czy zamknięty ? Powinieneś to jeszcze raz przemyśleć. Po pierwsze jak ma być grzana CWU? sugerowałbym tylko gaz, chyba , że w bojlerze są dwie wężownice, to wtedy 1 do gazu, 2 do kominka Do czego ma służyć bufor? Jak napędzić wodę do grzejników? Wiadomo, że musi być sprzęgło, a dalej :angry: :wacko:
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #15 Opublikowano 27 Grudnia 2015 czemu kaszana, maja byc tylko 3 grzejniki, uklad zamkniety, zbiornik cwu ma dwie wezownice, jedna do pieca gazowego, drugo wykorzystywana do grzania wody w lato przez solary, nie rysowalem tego w schemacie bo nie dotyczy tematu, myslalem ze da sie wykorzystac jedna wezownice i podpiac pod nia dwa zrodla gaz a z drugiej bufor, pompa z kotla jak i pompa za buforem mam pchac wode do grzejnikow, bufor mialzabezpieczac instalacje w przypadku gdyby instalacja nie mogla juz wiecej odberac ciepla z kominka
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #16 Opublikowano 27 Grudnia 2015 jeszcze raz schemat z kierunkami przeplywu wody
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2015 #17 Opublikowano 27 Grudnia 2015 pompa z kotla jak i pompa za buforem mam pchac wode do grzejnikow, To nie ma się co dziwić, że masz tak małe i niestabilne przepływy w podłogówce. Po pierwszym sezonie będziesz wiedział, że ten układ nie działa prawidłowo.
noaq Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #18 Opublikowano 27 Grudnia 2015 to jak to przerobic by dzialalo tak jak trzeba??
noaq Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #20 Opublikowano 24 Marca 2016 Panowie, widze ze nikt nie cche pomoc, podpowie ktos jak to mozna przerobic, co wyrzucic czy dodac by to dzialalo bez problemow ??.
sambor Opublikowano 24 Marca 2016 #21 Opublikowano 24 Marca 2016 Zrób to tak jakbyś miał tylko kocioł gazowy - czyli wyjście z kotła na sprzęgło hydrauliczne , za sprzęgłem pompa 25/60 i jak działa to można dołączyć równolegle do kotła gazowego bufor i kominek. Z bufora musi już wychodzić taka woda jaką potrzeba do podłogi. CWU grzejesz z kotła gazowego.
noaq Opublikowano 24 Marca 2016 Autor #22 Opublikowano 24 Marca 2016 Ale usunac te zawory trojdrozne na rozdzielaczach, jedna pompa obsluzy dwa rozdzielacze ?, a czy moglbym wykorzystac jako sprzeglo bufor czy to nie ma sensu ?, bufor wpiac w sprzeglo tak samo jak kociolek gazowy, tak mam to rozumiec ?
sambor Opublikowano 24 Marca 2016 #23 Opublikowano 24 Marca 2016 Na początek daj samo sprzęgło za kotłem gazowym, moc sprzęgła to min 40kW, izolowane i zobacz jak się będą spisywały te układy pomp i zaw 3-D, które tam masz obecnie w rozdzielaczach, jak będziesz w stanie to wyregulować to ok. Wtedy można dołączyć bufor z kominkiem wprost za sprzęgłem i przełączać źródła ciepła np zaw 3-D Na 1 etap dokupujesz tylko sprzęgło a resztę czyli bufor i te hecne obejścia odłączasz lub robisz jak pisałem w poście wyżej czyli przez sprzęgło zasilasz wprost rozdzielacze wodą o temp potrzebnej dla podłogi, ale wtedy musisz usunąć z rozdzielaczy pompy, zaw 3-D, bypassy. To trochę więcej pracy ale wtedy kocioł może sterować temp podłogi przez automatykę pogodową. Zobacz co ci się opłaca, ja proponowałbym jednak ten drugi sposób - jest lepszy i oszczędniejszy
noaq Opublikowano 25 Marca 2016 Autor #24 Opublikowano 25 Marca 2016 Kolego Sambor czy ewntualnie mołbym uzyc jako sprzegla zbiornik buforowy, wpiąć się w górne odejscia i w ten sposob grzac powiedzmy oklo 100 l wody do temp 40 st, i z tad woda bylaby dystrybulowana na podloge, jesli bym napalil w kominku do pieca gazowego wracala by woda ciepla i wtym czasie piec by nie grzal, na podloge puszczal bym wode o tem powiedzmy 28 dol bo na parterze wszedzie plytki gresowe u gory pewnie wyzsza bo panele, czy to by dzialalo, dodam jeszcze ze nie wiem czym wysterowac te dwie pompy w rozdzielaczach bo narazie sa podpiete na krotko, do pieca poki co nie mam termoteru zewn, jeszcze jedna kwestja, jesli by sie okazalo ze te zawory trojdrozne termostatyczne maja zbyt maly przeplyw i nie sa wstanie dogrzac pomieszczen do odp temperatury czy wymienic jej na takie same o wyzszym przeplywie choc wiadomo ze na nich ust sie temp na sztywno nie zaleznie czy na dworze -5 czy - 15 czy na trojdrozne z silownikiem ale czym je wtedy wysterowac by reagowaly na zmiany temp zewn?.
sambor Opublikowano 25 Marca 2016 #25 Opublikowano 25 Marca 2016 Możesz tak zrobić, sam tak mam do kotła gazowego z palnikiem na pellet, ale przy gazie będzie trochę większe zużycie paliwa - o ok 10-20% więcej. Więc dlatego nie daje się kotła gazowego wpiętego wprost w bufor. Natomiast przełącznikiem ( wyłącznikiem) kotła gazowego może być termostat w buforze ustawiony np na 45C, po przekroczeniu tej temp blokuje kocioł. Termety mają taką blokadę. Termostaty możesz wymienić na: VTA 572 i wtedy regulacja ręczna lub ,a zaw z siłownikiem + sterownik pogodowy - wtedy masz regulację wg krzywej temperaturowej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.