energotop Opublikowano 28 Grudnia 2015 #51 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czyli przy histerezie 10st musi spaść 20st poniżej zadanej żeby przejść w moc max
alf Opublikowano 28 Grudnia 2015 #52 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Ja to z mocami nie poszaleję - kocioł mam 12kW, wymiennik mały to jak pójdę z nadmuchem wyżej to więcej w komin pójdzie niż w instalację Jak będzie za duży nadmuch to podczas pracy zapadnie się kopiec i wiadomo że jest źle. Większa moc, duża temperatura spalania i większa temp. spalin. Między palnikiem a kominem jest wymiennik i on odbiera energię z spalin a to co ma ulecieć w komin to jest wliczone dla zdrowia komina. Nie obawiaj się temp. spalin tylko skup się na tym czy zużycie opału się zmniejszyło. Sprawność kotła wzrasta wraz z jego mocą i temperaturą spalin. Największy problem to marny opał, wtedy jest walka z spiekami a nie z osiągami.
hajtaler428 Opublikowano 28 Grudnia 2015 #53 Opublikowano 28 Grudnia 2015 No dobra to będę zwiększał moc. Jutro-pojutrze ma być poniżej 0 to będzie gdzie to odebrać Mi tam na idealnym popiele nie zależy, byle nie było niedopału a spieki żużlowe - na razie nie ma dużo, a jak będą to trudno
edzio Opublikowano 29 Grudnia 2015 #54 Opublikowano 29 Grudnia 2015 witam, może dołacze się do tematu. Jak to jest z tym paleniem lepiej aby pracował piec w trybie start stop (osiągnięcie zadanej temp) czy aby starać sie utrzymać piec w pracy ciągłej (na granicy zadanej temp) ? Posiadam piec ECO SAS z podajnikiem tłokowym, sterownik st-450h. aktualnie ustawione mam przerwa podawania na 8min, wentylator 28%, temp zadana 60, Podtrzymanie: wentylator co 6 min na 80 sec. Instalator również wspominał że piec w trybie pracy ciągłej jest niby bardziej ekonomiczny. Jednak zaóważyłem że piec i tak po jakimś czasie osiągnoł zadaną temp i przeszedł do trybu podtrzymania po czym temp przestała rosnąć i spadła raz dwa o 2 stopnie i znowu zaczoł pracować. Efekt taki że podawał dość dużą ilość opału (ze względu na przeskoki z podtrzymania na prace wtedy akurat od razu podaje), tworzyły się spieki i niedopałki. Aktualnie pracuje piec tak po osiągnięciu temp zadanej przechodzi do podtrzymania, temp jeszcze sobie pomału rośnie aż do 63-65 po czym pomału spada.
marekd Opublikowano 9 Marca 2016 #55 Opublikowano 9 Marca 2016 Marku, czy to VARMO, które udaje Ci się spalić w zwykłej retorcie, jest typu Classic czy też Premium ?. Paliwo -Klassic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.