Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Praca Pieca W Podtrzymaniu


Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli przy histerezie 10st musi spaść 20st poniżej zadanej żeby przejść w moc max

Opublikowano

Ja to z mocami nie poszaleję - kocioł mam 12kW, wymiennik mały to jak pójdę z nadmuchem wyżej to więcej w komin pójdzie niż w instalację

Jak będzie za duży nadmuch to podczas pracy zapadnie się kopiec i wiadomo że jest źle. Większa moc, duża temperatura spalania i większa temp. spalin. Między palnikiem a kominem jest wymiennik i on odbiera energię z spalin a to co ma ulecieć w komin to jest wliczone dla zdrowia komina. Nie obawiaj się temp. spalin tylko skup się na tym czy zużycie opału się zmniejszyło. Sprawność kotła wzrasta wraz z jego mocą i temperaturą spalin. Największy problem to marny opał, wtedy jest walka z spiekami a nie z osiągami. 

Opublikowano

No dobra to będę zwiększał moc. Jutro-pojutrze ma być poniżej 0 to będzie gdzie to odebrać

Mi tam na idealnym popiele nie zależy, byle nie było niedopału a spieki żużlowe  - na razie nie ma dużo, a jak będą to trudno

Opublikowano

witam, może dołacze się do tematu. Jak to jest z tym paleniem lepiej aby pracował piec w trybie start stop (osiągnięcie zadanej temp) czy aby starać sie utrzymać piec w pracy ciągłej (na granicy zadanej temp) ? Posiadam piec ECO SAS z podajnikiem tłokowym, sterownik st-450h. aktualnie ustawione mam przerwa podawania na 8min, wentylator 28%, temp zadana 60, Podtrzymanie: wentylator co 6 min na 80 sec.

 

Instalator również wspominał że piec w trybie pracy ciągłej jest niby bardziej ekonomiczny. Jednak zaóważyłem że piec i tak po jakimś czasie osiągnoł zadaną temp i przeszedł do trybu podtrzymania po czym temp przestała rosnąć i spadła raz dwa o 2 stopnie i znowu zaczoł pracować. Efekt taki że podawał dość dużą ilość opału (ze względu na przeskoki z podtrzymania na prace wtedy akurat od razu podaje), tworzyły się spieki i niedopałki.

 

Aktualnie pracuje piec tak po osiągnięciu temp zadanej przechodzi do podtrzymania, temp jeszcze sobie pomału rośnie aż do 63-65 po czym pomału spada.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Marku, czy to VARMO, które udaje Ci się spalić w zwykłej retorcie,  jest typu Classic czy też Premium ?. 

Paliwo -Klassic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.