elep82 Opublikowano 25 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Witam posiadam od paru miesięcy Kocioł SAS ECO 23kW ze sterownikiem ST-450H podajnik tłokowy (bez sterowania pogodowego) proszę o poradę jakie ustawienia na nim przyjąć aby: ? 1. Spalał jak najmniej, 2. Tak szybko sie niezanieczyszczał 3. Palił efektywnie , po licznych ustawieniach dalej mam sporo niedopalonych węgielków w popielniku Aktualne ustawienia i moje opinie o tym piecu: (starszy dom 190m2 ocieplony styropianem 15cm, wszedzie termostaty na kaloryferach) - tempr stała ustawiona na piecu to 58 st.C - przerwa podawania w czasie pracy 3 min - nadmuch w czasie pracy 35% - przerwa podawania w podtrzymaniu 35 min - przerwa przedmuchu w podtrzymaniu co 35min 15s czas nadmuchu - tygodniówka wyłączona - spalanie ok. 20 kg / doba przy temp. na zewnątrz średnio ok. 5 stopni co dopiero będzie jak spadnie temp poniżej -10 st - węgiel ekogroszek Wesoła 29MJ/kg luz Opinie: - piec tłokowy więc liczę na to że będzie mniej awaryjny niż ślimak, - niestety z dofinansowania z gminy nici ponieważ piec ma certyfikat klasy "B" a musi mieć A, - obsługa częsta popielnik co 2 góra 3 dni, zasyp co 5 dni przy takich wysokich temperaturach na zewnątrz strach pomyslec co bedzie dalej , - straszny kopciuch, co tydzien do czyszczenia bo cały zasyfiony, - nie dopala całkowicie węgla mimo licznych ustawien znajduje liczne kawałki węgielków w popielniku Proszę o rady i opinie pozdrawiam
marekd Opublikowano 25 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Hm , czy ja wiem czy tlok mniej awaryjny no ale masz taki i juz .Przy podajniku mozesz regulowac dawke paliwa a przy tloku tylko czasy. Spalanie w duzej mierze zalezy od inst. Przydal by sie jakis schemat?
mietek440 Opublikowano 25 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Musisz zwrócić uwagę kiedy ci niedopala , w trybie praca czy podtrzymaniu . Wydłuż w tedy ten tryb obniżając odpowiednio bieg dmuchawy .
elep82 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor #4 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ciężko jest to wychwycić, ale jestem przekonany że w trybie praca mi niedopala, czyli sugerujesz ustawienia: - przerwa podawania w czasie pracy z 3 min ustale sobie na 3min 15s - nadmuch w czasie pracy z 35% na 30% będe testowal pozdrawiam
mietek440 Opublikowano 29 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Na początek wydłuż tylko czas bez zmiany dmuchawy .
stefan123julian Opublikowano 2 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Nie podałeś czasu podawania,a to też ważne.Mam podobny piec i moje ustawienia się zmieniają w zależności od temperatury na zewnątrz.Obecnie przy temp.-15 stopni.mam" temperatura zadana 60 s.czas podawania 13 s.przerwa podawania 115s. siła nadmuchu 34 s.spala 25 kg na dobę i nie kopci tak jak u ciebie.
edzio Opublikowano 4 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Witam, Mam ten sam piec i ten sam sterownik. Zanim zaczęły się mrozy przepalał ładnie miał i spalał jakieś 15KG/doba niestety przy -10 zaczęły robić się spieki i piec dużo częściej pracuje miałem dmuchawę na 35% i przerwę podawania na 8 min. Zadana CO 60 stopni. Dom 140m2 i całość w podłogówce sam się zastanawiam jak poprawić wydajność bo teraz to pali i 30KG na dobe :/
elep82 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor #8 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Nie podałeś czasu podawania,a to też ważne.Mam podobny piec i moje ustawienia się zmieniają w zależności od temperatury na zewnątrz.Obecnie przy temp.-15 stopni.mam" temperatura zadana 60 s.czas podawania 13 s.przerwa podawania 115s. siła nadmuchu 34 s.spala 25 kg na dobę i nie kopci tak jak u ciebie. Na tym piecu nie można ustawić czasu podawania ponieważ jest to czas stały podawania paliwa przez tłok - tzn jeden cykl pracy tłoka.
elep82 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Witam, Mam ten sam piec i ten sam sterownik. Zanim zaczęły się mrozy przepalał ładnie miał i spalał jakieś 15KG/doba niestety przy -10 zaczęły robić się spieki i piec dużo częściej pracuje miałem dmuchawę na 35% i przerwę podawania na 8 min. Zadana CO 60 stopni. Dom 140m2 i całość w podłogówce sam się zastanawiam jak poprawić wydajność bo teraz to pali i 30KG na dobe :/ Jak dzwoniłem do firmy SAS to podał mi serwisant ustawienia optymalne dla tego pieca dla eko-groszku a więc: dla 60 st C - przerwa podawania w czasie pracy 2:30 min - nadmuch w czasie pracy 30-40% - przerwa podawania w podtrzymaniu 30 min - przerwa przedmuchu w podtrzymaniu co 30 min 15s czas nadmuchu i w zależności od jakości i rodzaju węgla przestawiamy czas pracy co 10s ale w odstępach najszybciej co godzinę i sprawdzamy jak się pali w celu wyregulowania optymalnego spalania - płomienie podczas spalania powinny być długawe i zawijać się do wylotu - tak mniejwięcej określił mi to pan serwisant. Do "edzia" skad te 8 min przerwy podawania w czasie pracy?? może dla miału są jakies inne nastawy? ale że 8 min to strasznie długi czas ? nie gaśnie ci piec? pozdrawiam
edzio Opublikowano 6 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 6 Stycznia 2016 ja właśnie pale miałem (aktualnie z KWK Bobrek). płomień właśnie nie gaśnie i znajduje się ok 10-15 cm od krawędzi opadania popiołu, czyli nad paleniskiem. jak zmniejszyłem podawanie to tworzyły się spieki niedopalone i szło ponad 25KG na dobę przy temp około 0. Zauważyłem że jeżeli zawór 4D jest otwarty na ponad 50% to piec szybciej się wychładza i więcej pali. Jeżeli ustawię temp zadaną CO większą wtedy zawór otwiera się mniej co powoduje wolniejsze wychładzanie i lepsze wypalanie. Aktualna temp na zaworze 35 stopni a w pomieszczeniach 22-23. Na początku paliłem groszkiem i wiem że wtedy miałem bardzo krótką przerwę podawania właśnie około 2 min. Nawet zastanawiałem się czy nie powiększyć otworu w tłoku bo wydawało mi się że mało podawał. Jednak zostawiłem bez zmian i w tym sezonie palę właśnie miałem
stefan123julian Opublikowano 14 Lutego 2016 #11 Opublikowano 14 Lutego 2016 Przyłączę się do dyskusji.Mam piec SaS Multi 23 kw.ze sterownikiem ST 450 z PID. Podajnik ślimakowy . Piec zainstalowany jesienią w 2015 r. pracuje bez trybu PID w systemie dwustanowym .Instalacja podłączona do zaworu 4 drogowego . Moje ustawienia i opinie > CO 60 st.CWU 45 st.podawanie 13 sek.przerwa podawania 95 s. siła nadmuchu 35 st. p.spalanie przy temperaturze +5 stopni 25 kg na dobę ,zaś przy mrozach -19* dwa worki,czyli 50 kg.Dom ocieplony o powierzchni użytkowej około 240 m.plus około 45 m. podłogówki. Wydaje mi się ,że spalanie w okresie mrozów jest trochę za wysokie. Proszę o opinię.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.