marku Opublikowano 20 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Proszę kolegów o wskazówki dotyczące instalacji pieca na pellet. Mieszkam w regionie gdzie z powodu małego zainteresowania piecami na pelet instalatorzy maja małą wiedzę a co za tym idzie również doświadczenie w tym temacie.Obawiam się tego więc na co zwrócić uwagę , co dopilnować , co musi być zainstalowane ? Ewentualnie jak ktoś będzie taki miły to proszę o przykładowy schemat. Moja instalacja to 10 grzejników na jednym obwodzie lub 2 obwodach ( brak podłogówki). Dodatkowy obwód mieszający wodę ciepłą , podłączony bojler 200l. Z góry dziękuję za pomoc i informacje.
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Podstawowym źródłem takiego schematu jest strona producenta kotła. Z opisu wynika, że twoja instalacja będzie jak najprostsza, Warto wykonać ją z zaw 3-D termostatycznym na powrocie kotła , wtedy pompa od grzejników jest też na powrocie - pomiędzy zaw 3-D i kotłem. Druga pompa będzie obsługiwała grzanie CWU i będzie wpięta bezpośrednio do kotła. Za każdą pompą zaw zwrotny , przed pompami filtry, W układzie otwartym będzie to wyglądało tak Na grzejnikach głowice termostatyczne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.