kaflowicz Opublikowano 14 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witam, od niedawna jestem użytkownikiem pieca kaflowego. Dodam, że jestem totalnym świeżakiem.Zeszłej zimy nie potrzebowałem używać niczego innego prócz drewna które zalegało w piwnicy. Teraz jednak przyszła pora na ekogroszek. Używam na chwilę obecną czegoś takiego: - wartość opałowa Q 26 - 29 MJ / kg. - wartość grzewcza Q 27 - 30 MJ / kg. - zawartość siarki S 0,5 - 0,8 % / kg. - zawartość popiołu A 6,0 - 12 % / kg. - wilgotność W < 10 %- granulacja 5 - 25 mm. - spiekalność RI 16 - 26 Płacę za niego 24zł/25kg Jak już poczytalem tu na forum, spieki nie są dobre, a wygląda na to, ze ten całkiem mocno się spieka tworząc wielkie bryły, które utrudniają dokładanie groszku. Wczoraj przypadkiem zauważyłem, że w marketach budowlanych o nieco niższej kaloryczności jednak innej wilgotności etc coś np. takiego:https://www.obi.pl/decom/product/Ekogroszek_23_MJ_25_kg/5510706oraz https://www.obi.pl/decom/product/PHU_Bartex_Ekogroszek_20-23_MJ_20_kg/6234629 Zastanawiam się, jakie ma to realne odniesienie w przypadku palenia w piecu kaflowym. O ile wydajniejszy (jeśli w ogóle) jest ten mój obecny, czy nie ma co przepłacać i ten też się nada w bardzo podobnym stopniu. Z góry dziękuję za odpowiedź lub nakierowanie mnie na właściwy kurs szukania.
alex33 Opublikowano 14 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2015 @kaflowicz ekogroszek nie jest frakcją do pieca kaflowego,to opał do kotłów z podajnikiem.Do twego kaflaka najlepsza frakcja to orzech lub orzech średni-dłużej się będzie palić i mniej przeleci przez ruszt do popielnika.Takiej frakcji jak orzech raczej w marketach nie znajdziesz tylko na składach opału.
Hogan Opublikowano 15 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 15 Grudnia 2015 I to jest właściwy kierunek szukania. Po 1000 zeta za tonę to można koksu kupić jak dobrze poszukać. Orzech też już widuję w marketach, ale odradzam, testowałem. Składy teraz idą za klientem, chcesz workowany węgiel, to Ci zworkują za niewielką dopłatą - w mojej okolicy 2 zeta do worka, czyli około 60 zł do tony, i nadal taniej niż market.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 16 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2015 A co powiecie na palenie kęsami z węgla? Paliłem niedawno w takim piecu kęsami i po rozpaleniu orzechem II i wrzuceniu 2 kęsów piec był dużo dłużej gorący niż paląc samym orzechem.
InzyinerProjektant Opublikowano 13 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zanim nie zmodernizowałem systemu grzewczego miałem piece. Paliłem w nich samym ekogroszkiem z deskami drewnianymi lub węglem podkładając ekogroszku. Żadnych problemów. Piec kaflowy wszystko zje. :-) Szczerze to lepiej palić węglem. Przynajmniej u mnie piece lepiej łapały temperaturę na węglu. Wałbrzych miasto węgla.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.