Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Koszty Ogrzewania Mieszkania I Wody

danio8871

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników. Mam następujące pytania gdyż wynająłem domek z piecem gazowym do ogrzewania domu i wody.

Mieszkam tam od dwóch tygodni i mam zużycie gazu na poziomie 33-34 m2 gazu. Mieszkanie ma powierzchnię do 40 m2 jest częściowo ocieplone. 4 grzejniki w domu.

Jeśli ktoś się orientuje jaka jest cena za 1m2 gazu i czy to zużycie jest duże? Jak ewentualnie mogę zaoszczędzić na gazie, jak mniej zużyć tego gazu. Powiem tak jak nagrzeje w mieszkaniu i wyłącze piec na noc to rano jest strasznie zimno. Boję się że rachunki za gaz przekroczą moje możliwości finansowe.

Opublikowano

Nie wiem czy to Ci coś pomoże, ale parametry z mojej faktury za gaz są mniej więcej takie:

za gaz 1,50 / m3
dystrybucja zmienna 0,54 / m3
dystrybucja stała 11,07 / miesiąc
abonament 10,66 / miesiąc

Jeśli założyć, że teraz w miesiąc zużyjesz 68 m3, to byłoby to mniej więcej 160,45 zł. Pewnie trzeba wziąć pod uwagę to, że aktualnie nie ma jakichś dużych mrozów i gdy zrobi się zimniej, rachunek za gaz (ogrzewanie mieszkania i wody) będzie większy.

Ale... przykładowo za ogrzewanie mieszkania 40 m2 płacę miesięcznie 120,15 zł (za energię cieplną i za przesył MPEC) i to przez cały rok, czy zima czy lato. Czyli w roku 1441,80 zł.

Nie wiem jak to będzie wyglądać w przypadku ogrzewania domu, to mój pierwszy, samodzielny sezon grzewczy. Nie wiem ile miesięcy w roku trzeba dodatkowo ogrzewać dom. Sześć, być może?
Opublikowano

Nie podales jaka masz taryfe.

Cena gazy calkowita to ok 2,10 do 2,60 zl za m3 w zaleznosci od zuzycia/taryfy.

W bloku srednie zuzycie gazu na cele bytowe /woda,kuchnia/ dla rodziny 2+2 to do 700 m3 na rok. Chyba ze sa same dzeiewczyny to moze byc duuuzo wiecej.

Wiec na 2 tyg. wychodzi 25 - 30 m3 na cele bytowe. Nie masz duzego zuzycia.

gtoni

Opublikowano

Niestety kolego poppy za luksus trzeba płacić przeliczając moje 180 m2 u Ciebie zapłacił bym 4,5 x 1441,80 =6488 zł .Ogrzewając mój dom nawet prądem w drugiej taryfie ( 0,42 zł/kWh) wychodzi taniej 5880 zł .Przy oleju opałowym (3,7 zł/kWh) -4841 zł.i gaz z rury (2 zł/kWh) -3160 zł, do tego trzeba doliczyć koszt kotła ale jest on rozłożony na 10 lat .poz Hermogenes

ps teraz sprawdziłem ceny oleju w listopadzie średnia 2,76 co obniża wynik o 1300 zł

Opublikowano

to normalne zużycie gazu, nie ma sie czym przejmowac biorac pod uwage że przynajmniej 1m3 gazu idzie na cwu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.