jim8 Opublikowano 7 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam, posiadam instalację CO wg zamieszczonego załącznika i mam pytanie czy mogę wpiąć jeden grzejnik w obwód kotłowy czy będzie to działać? jeżeli tak to gdzie dokładnie wpiąć?
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zasilanie wprost do kotła a powrót przed pompę kotłową na powrocie, mocno musisz go stłumić ( kryza, nastawy wstępne) gdyż inaczej cała moc kotła będzie lecieć przez niego
jim8 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 7 Grudnia 2015 czyli zasilanie między kotłem a 4d, a powrót między 4d a pompką? a czym najlepiej kryzować na nim przepływ?
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jak masz na grzejniku zawór z nastawą wstępną to nastaw na najmniejszy przepływ. A kryzy to trzeba liczyć na piechotę lub dobierać doświadczalnie . można też na zasilaniu lub powrocie dać zawór grzybkowy i nim ustawić przepływ. PS Dlaczego nie podłączysz za zaw 4-D?
jim8 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor #5 Opublikowano 7 Grudnia 2015 dlatego właśnie usiłuję uzyskać pomoc w jakim miejscu go najlepiej wpiąć aby nie bylo wątpliwości?
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2015 #6 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Racja, dopiero teraz zobaczyłem, że masz tylko podłogówkę, to tylko tak jak podawałem - przed zaw 4-D
jim8 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor #7 Opublikowano 8 Grudnia 2015 czyli reasumując, zasilanie grzejnika pomiędzy kotłem a zaworem 4d, a powrót za zaworem pomiędzy 4d a pompką, zgadza się?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.