Sokol Opublikowano 1 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Czy taki układ będzie działał poprawnie na pompie? Czy średnice rur są dobre czy za duże i jaką iść rura w stronę pieca? Proszę o korektę w razie czego. Z góry dziękuje, Pozdrawiam Mariusz :)
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Nie podajesz mocy grzejników, ale spokojnie o 1 stopień możesz zmniejszyć średnice rury. Do kotła wystarczy 32.
Sokol Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2015 To są aluminiowe żeberkowe, oprócz łazienkowego oczywiście :) liczac od prawej strony: 1 - 13 żeberek 2 - 13 żeberek 3 - 21 żeberek 4 - 10 żeberek 5 - 6 żeberek 6 - łazienkowy, drabinka około 1200W Będzie działało na pompie jak puszcze rury główne sufitem? Czyli te 25 co wychodzą z grzejników to dać 20? i tak dalej z całą instalacja o rozmiar mniej?
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Z sufitu chcesz schodzić do każdego grzejnika? Układ otwarty czy zamknięty?
Bolczaczko Opublikowano 2 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Witam. Mam instalacje C.O. w PP, którą robiłem sam. Więc tak wyjście z kotła mam w stali 1 cal, rozchodzi się na dwa piony i wtedy już PP 25, następnie redukcja do grzejników na PP 20 - czyli odpowiednik 1/2 cala. Proste C.O. bez rozdzielaczy itd, działa w systemie otwartym. Grawitacja na tych prześwitach również działa zadowalająco. Domek piwnica (piec), parter, piętro, poddasze i tam mam naczynie wyrównawcze. Całość wspomagam pompką. Śmiga i dogrzewa każdy grzejnik. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.