Dutoxinum Opublikowano 25 Listopada 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Hej To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumialość ;) Mam problem z pompą cyrkulacyjną, dotychczas działą bez problemu, ostatnio po rozpaleniu kotła zapaliła sie kontrolka włączonej popmy lecz pompa nie tłoczyła wody. W rurze można było usłyszeć że pompka próbuje ruszyć ale wirnik sie kreci kilka razi zaczyna próbe od początku, tak jakby pompka nie mogła w ogóle ruszyć. Nie wiem czy może być to związane ze spadkiem napięcia w gniazdku, czy sterownik od pieca się zepsuł czy to po prostu pompka skończyła swój żywot. Może ktoś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekr Opublikowano 25 Listopada 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 podłącz pompę bez sterownika , a gniazdko sprawdź , np włącz coś wcześniej np wiertarkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 25 Listopada 2015 #3 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 W rurze można było usłyszeć że pompka próbuje ruszyć ale wirnik sie kreci kilka razi zaczyna próbe od początku, tak jakby pompka nie mogła w ogóle ruszyć. N poczytaj może o kondensatorach startowych do silników, może tam znajdziesz źródło swoich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGuitar Opublikowano 26 Listopada 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Zacznijmy od tego, jaka to pompa (typ). Przyczyn moze byc kilka. Uszkodzony kondensator , zanieczyszczenia w obrębie wirnika (bardzo prawdopodobne). zaśniedziałe styki przyłącza elektrycznego(mniej prawdopodobne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.