samboman Opublikowano 24 Listopada 2015 #1 Opublikowano 24 Listopada 2015 Witam W wynajętym lokalu zastałem rozdzielacz z (jak udało mi się zidentyfikować) zaworem równoważącym Danfoss. Do rozdzielacza są podłączone grzejniki kanałowe. Instalacja zasilana jest ciepłem systemowym. Moje pytania: - jakie zadanie ma ten zawór w tym przypadku? - jaki powinien być zakres jego regulacji? Mam wrażenie że jest zablokowany, aktualnie jest ustawiony na "3", poza tym można go ustawić na więcej niż 3 (tak jak na zdjeciu) - przy tym rozdzielaczu nie ma innego zaworu (poza kulowym, który widać) rozumiem że w takim przypadku nie da się regulować temperatury na zasilaniu grzejników?
Gość mak Opublikowano 25 Listopada 2015 #2 Opublikowano 25 Listopada 2015 To nie jest zawór którym się reguluje temperaturę grzejników! Zawór jest rodzajem kryzy na którym ustawia się przepływ czynnika grzewczego przez twoją część instalacji i proponuję nie zmieniać nastaw na zaworze (taki zawór często ma założoną plombę). Przy cieple systemowym węzeł masz regulowany pogodowo, czyli temperatura zasilania jest zależna od temperatury zewnętrznej a system pracuje według zadanej krzywej, i z poziomu lokalu nie można regulować temperatury zasilania (!!!). Za to prawie na pewno masz na grzejnikach zawory z głowicami i to nimi regulujesz temperaturę w lokalu. A tego zaworu proponuję nie dotykać nie przestawiać nastaw, a jak masz problem z temperaturą pomieszczeń to zgłoś sprawę administratorowi.
samboman Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 25 Listopada 2015 Tak też zrozumiałem że nie reguluje się nim temperatury po przeczytaniu opisu na stronie producenta.. Na grzejnikach właśnie nie ma żadnych termostatów, to mnie trochę zdziwiło. W takim razie zostawiam tak jak jest mam nadzieję że mnie nie przegrzeje Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.