Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawór Równoważący Danfoss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W wynajętym lokalu zastałem rozdzielacz z (jak udało mi się zidentyfikować) zaworem równoważącym Danfoss. Do rozdzielacza są podłączone grzejniki kanałowe.

Instalacja zasilana jest ciepłem systemowym.

Moje pytania:

- jakie zadanie ma ten zawór w tym przypadku?

- jaki powinien być zakres jego regulacji? Mam wrażenie że jest zablokowany, aktualnie jest ustawiony na "3", poza tym można go ustawić na więcej niż 3 (tak jak na zdjeciu)

- przy tym rozdzielaczu nie ma innego zaworu (poza kulowym, który widać) rozumiem że w takim przypadku nie da się regulować temperatury na zasilaniu grzejników?

post-62548-0-53688000-1448404989_thumb.jpg

post-62548-0-29252700-1448405067_thumb.jpg

Edytowane przez samboman

Opublikowano

To nie jest zawór którym się reguluje temperaturę grzejników! Zawór jest rodzajem kryzy na którym ustawia się przepływ czynnika grzewczego przez twoją część instalacji i proponuję nie zmieniać nastaw na zaworze (taki zawór często ma założoną plombę). Przy cieple systemowym węzeł masz regulowany pogodowo, czyli temperatura zasilania jest zależna od temperatury zewnętrznej a system pracuje według zadanej krzywej,  i z poziomu lokalu nie można regulować temperatury zasilania (!!!). Za to prawie na pewno masz na grzejnikach zawory z głowicami i to nimi regulujesz temperaturę w lokalu. A tego zaworu proponuję nie dotykać nie przestawiać nastaw, a jak masz problem z temperaturą pomieszczeń to zgłoś sprawę administratorowi.

Opublikowano
  • Autor

Tak też zrozumiałem że nie reguluje się nim temperatury po przeczytaniu opisu na stronie producenta.. Na grzejnikach właśnie nie ma żadnych termostatów, to mnie trochę zdziwiło. W takim razie zostawiam tak jak jest mam nadzieję że mnie nie przegrzeje[emoji6]

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.