MikiQ Opublikowano 15 Marca 2016 #26 Opublikowano 15 Marca 2016 Jeżeli zrobimy to przez cyrkulację to tak ale jeżeli połączymy te dwie wężownice to temperatura nam się wyrównać. Wiadomo że zawsze na dole będzie woda chłodniejsze ale nie aż tak jak przy cyrkulacji. Czy może się mylę?
sambor Opublikowano 15 Marca 2016 #27 Opublikowano 15 Marca 2016 W zasobniku Biawara są 3 tuleje pomiarowe - po środku każdej z wężownic i w połowie wysokości zasobnika. Czyli bez problemu można sprawdzić stan jego naładowania. Na co dzień mam czujnik ładowania w środkowej tulei i to mi wystarcza. Wiadomo, że jak podgrzeję prawie cały zasobnik do średnich 50C , to na samej górze będzie prawie 65C, ale mnie to nie przeszkadza, Zaw VTA 522 zamontowany na wylocie z zasobnika "robi" z tego 50C. To co pokazał na rys kolega @mak to typowy przykład ładowania zasobnika górną wężownicą
radek1112 Opublikowano 15 Marca 2016 Autor #28 Opublikowano 15 Marca 2016 U siebie gdy pale w piecu z podajnikiem (ewentualnie samym drzewem bo mam dostęp do drzewa), gdy nie mialem podlaczonej pompki cwu, ktora przerzucala wode z gory na dol zasobnika, temp. na gorze wynosila ok 50-60st a na dole tylko 15st. Teraz te temp prakrycznie sie wyrownują. Doslownie woda na dole zasobnika jest o 2st chlodniejsza. Wiadomo ze jesli "zleje" sie ciepla wode to przy zasilaniu zawsze bedzie chlodniejsza. Najlepszym rozwiazaniem jest zasobnik z dwoma wezownicami od samego dolu. Szkoda ze o tym nie wiedzialem wczesniej
MikiQ Opublikowano 15 Marca 2016 #29 Opublikowano 15 Marca 2016 Pytanie do kolegi sambor'a gdzie jest w tym zasobnik anoda, jaka ma być i jak ja wymienić? Nie chce zakładać nowego tematu dlatego pytam tutaj.
Gość mak Opublikowano 16 Marca 2016 #30 Opublikowano 16 Marca 2016 W zasobniku Biawara są 3 tuleje pomiarowe - po środku każdej z wężownic i w połowie wysokości zasobnika. Czyli bez problemu można sprawdzić stan jego naładowania. Na co dzień mam czujnik ładowania w środkowej tulei i to mi wystarcza. Wiadomo, że jak podgrzeję prawie cały zasobnik do średnich 50C , to na samej górze będzie prawie 65C, ale mnie to nie przeszkadza, Zaw VTA 522 zamontowany na wylocie z zasobnika "robi" z tego 50C. To co pokazał na rys kolega @mak to typowy przykład ładowania zasobnika górną wężownicą Nie ma znaczenia którą wężownicą ładuje się podgrzewacz. Rozkład temperatur zawsze jest taki sam Zawsze woda gorąca jest na górze chłodna na dole Jedyna różnica jest taka że że warstwa wody gorącej jest większa. Oczywiście można ilość wody gorącej w podgrzewaczu regulować miejscem montażu czujnika temperatury i nastawami tego czujnika (warunkiem jest oczywiście to że podgrzewacz współpracuje ze sterownikiem )
Gość Digitrax Opublikowano 16 Marca 2016 #31 Opublikowano 16 Marca 2016 Rozkład temperatur tak ale jej strefa jest już inna w przypadku podgrzewania dolną wężownicą i włączoną cyrkulacją. U siebie miałem kocioł węglowy podłączony do górnej wężownicy 400 litrowego zbiornika. Obecnie połączyłem szeregowo obie wężownice i mam ciepłej wody 2 x więcej.
sambor Opublikowano 16 Marca 2016 #32 Opublikowano 16 Marca 2016 Pytanie do kolegi sambor'a gdzie jest w tym zasobnik anoda, jaka ma być i jak ja wymienić? Są dwie anody wkręcane od góry - 0,5m i 1,1m
MikiQ Opublikowano 16 Marca 2016 #33 Opublikowano 16 Marca 2016 U mnie na górze na środku jest tylko odpowietrznik. Chyba że pod ociepleniem?
sambor Opublikowano 16 Marca 2016 #34 Opublikowano 16 Marca 2016 Ja nie mam odpowietrznika, mam tak jak na rys Dostęp do anod jest po zdjęciu pokrywy ze styropianu.
sambor Opublikowano 16 Marca 2016 #36 Opublikowano 16 Marca 2016 A jaki masz zasobnik? W moim są tak jak na rys post wyżej, są podpisane.
radek1112 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor #38 Opublikowano 16 Marca 2016 Sciag ta czarna pokrywe od gory. http://youtu.be/7vAPJno6PJI
sambor Opublikowano 16 Marca 2016 #39 Opublikowano 16 Marca 2016 Wiele firm ma anodę w deklu rewizji , montowaną na śrubę z nakrętką Może być tak jak u mnie, czyli od góry lub wprost w z boku zasobnika wkręcona w mufę
MikiQ Opublikowano 16 Marca 2016 #40 Opublikowano 16 Marca 2016 Znalazłem od góry jeszcze jedna taka duża nakrętke. To chyba to?
sambor Opublikowano 16 Marca 2016 #41 Opublikowano 16 Marca 2016 Tak, to pewnie to, ale przydałby się producent - łatwiej będzie dobrać nową anodę, pewnie ma gwint 3/4
MikiQ Opublikowano 16 Marca 2016 #42 Opublikowano 16 Marca 2016 A muszę spuszczać wodę z bielska żeby ją wymienić?
sambor Opublikowano 16 Marca 2016 #43 Opublikowano 16 Marca 2016 Na pewno trzeba zakręcić zasilanie i odkręcić krany, jak rury idą w górę to może się coś cofnąć, ale baniak jest pełny podczas wymiany
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.