org2 Opublikowano 18 Października 2015 #1 Opublikowano 18 Października 2015 Witam, bardzo bym prosił o sprawdzenie i rady dotyczące schematu instalacji co cwu który stworzyłem :) Dodam że to ma być w domu jednorodzinnym z poddaszem ok 130m2. Wymiennik jaki planuję użyć to termica 300/100. Najbardziej zastanawiam się nad kotłem gazowym czy nie będzie dużych strat w sezonie letnim.
sambor Opublikowano 18 Października 2015 #2 Opublikowano 18 Października 2015 Powinno być odwrotnie - wymiennik powinien być na obwodzie kominka a kocioł gazowy i reszta instalacji w układzie zamkniętym
org2 Opublikowano 18 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 18 Października 2015 Witam, czy mógłby Pan rozwinąć nieco swoją odpowiedź :) kocioł gazowy ma być jako dodatkowy (rzadziej używany) dlatego tak narysowałem, a solary mają być dołożone później.
sambor Opublikowano 18 Października 2015 #4 Opublikowano 18 Października 2015 C o tu rozwijać - kotłownię robisz w salonie, ten pomysł szybko ci przejdzie i będziesz palił w kominku sporadycznie, ponadto do palenia w kominku na 130m2 + "bufor" , to już jest potrzebna ochrona powrotu kominka ( kotła) a takie coś można na wymienniku też zrealizować. Solary to na lato. Dodatkowo aby wymiennik działał prawidłowo trzeba na kotle gazowym utrzymywać wysoką temperaturę - ponad 60C co powoduje duże zużycie gazu. Jak już tak, to lepiej kupić kominek do pracy w układzie zamkniętym lub kocioł do pracy w układzie otwartym a nie kombinować jak koń pod górę! Wtedy odpada problem z wymiennikiem, dodatkowymi pompami, sterownikami itd.
org2 Opublikowano 18 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 18 Października 2015 ale tam jest też kocioł na paliwo stałe i ma być w piwnicy :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.