levan Opublikowano 17 Października 2015 #1 Opublikowano 17 Października 2015 Witam, Moja instalacja to kocioł zasypowy na miał moc 20 kW + wymiennik płytowy (kocioł pracuje na ukladzie otwartym, kaloryfery na obiegu zamknietym. Mam pytanie Od pewnego momentu monitoruje sobie temperature - i mam pewną wątpliwość czy temperatura powrotu kotła powinna być wieksza od temperatury zasilania strony wtornej(zasilanie kaloryferow) - wymiennik napewno podalczony prawidłowo (zmiana biegów pomp tylko pogarsza sprawe) - ponizej obrazek Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
sambor Opublikowano 18 Października 2015 #2 Opublikowano 18 Października 2015 Zapomniałeś podać jak obecnie jest wymiennik. Ale przeważnie ustawia się tak aby powrót do kotła był o 10C niższy od zasilania a różnica pomiędzy pierwotną i wtórną stroną 5-10C Obecnie pompa na obiegu grzejnikowym chodzi na zbyt wysokim biegu, przez co są za duże różnice temperatur pomiędzy obiegami pierwotnym i wtórnym
levan Opublikowano 19 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 19 Października 2015 nie wiem jaki to wymiennik, nie ma zadnej tabliczki znamionowej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.