Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kanał Wentylacyjny ,a Rura Do Naczynia Wzbiorczego

Tolderr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam proszę o poradę mam zamontowana rurę z pieca w piwnicy do naczynia wzbiorczego przez kanał wentylacyjny i nurtuje mnie pytanie czy aby ta rura nie zamarznie w zimie jest ona ocieplona 2cm otulina ale i tak się obawiam , rura idzie z piwnicy przez piętro 2 piętro i wychodzi na strychu przy podłodze , od wlotu komina do rury jest jakieś 3 m . Komin w środku domu ogrzewany z każdej strony i czy w takiej scenerie może zamarznąć rura czy tez nie mam się czego obawiać pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Ja takiego rozwiązania bym się obawiał. Znany jest mi przypadek gdy przez kanał wentylacyjny w czasie dużych mrozów przemroziło nawet ścianę, wtedy dopiero odkryto, że jest w nim ciąg wsteczny. Ten kanał biegł w budynku wielorodzinnym do pralni więc nikt tego wcześniej nie zauważył.

Z mojego skromnego doświadczenia w tej mierze, nie obawiałbym się tylko w przypadku gdy ten kanał wentylacyjny bierze powietrze z kotłowni a w kotłowni jest prawidłowy nawiew min 200cm2.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zawór bezpieczeństwa założyłem 1,5 bara . tak jak piszesz ,ale myślę o jeszcze jednym zabezpieczeniu żeby w miejscu co rura wychodzi na strych wsadzić obok rurę 110 mm dwu metrową tak by wychodziła pół metra nad rurę od centralnego i wchodziła reszta w dół komina i wtedy w kominie na około rury i nad rurą z kotłowni dał bym warstwę 30 cm waty co wy na to ?? czy to lepiej zabezpieczy czy też zakłócę w ten  sposób grawitację po powietrze podejdzie pod watę i nie będzie miało jak się wydostać bo wylot będzie 1,5 m niżej i te powietrze które nie trafi w rurę to nie będzie miało jak się wydostać kanał w którym puściłem rurę co należy do kuchni gdzie podłączony mam okap 

Opublikowano

Jak masz tam podpięty okap to na pewno nie zamarznie.

I nic tam więcej nie kombinuj.

Kanał wentylacyjny zostaw w spokoju.

Zaizoluj wszystko to co po za nim na strychu. (czyli rurę )

Tak to nie powinno być zrobione .ale skoro tak Masz to nie zepsuj jednego drugim ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.