wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #26 Opublikowano 9 Października 2015 W dniu 9.10.2015 o 19:30, energotop napisał(a): Czyli szanowałes pieniążki ;). I dobrze. Jak ster podepniesz to daj link do niego, ale głowice i regulator pokojowy to słaby pomysł. Czemu uwazasz ze to slaby pomysl :)? Po ustawieniu recznym bedzie mniej spalac?
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #27 Opublikowano 9 Października 2015 Bo głowice termostatyczne są regulatorami! Masz w każdym pomieszczeniu osobny regulator który ma zapewnic komfort. A pracując wg regulatora sterownika "pilnujesz" temperature w pomieszczeniu z czujnikiem ;) a poza tym za każdym zalaczeniem pompy CO zalewasz kocioł zimnym zladem z instalacji co nie służy żywotności kotła i w większości przypadków nie jest ekonomiczne.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #28 Opublikowano 9 Października 2015 To sie zgadzam z tym zalewaniem zimna woda. Ale jesli mi pomozesz ustawic kociol to co zmiana temperatury na dworze bede musial zmieniac ustawienia? Czy wystarczy zostaic i nie ruszac. Dodatkowo co to punktu ekonomicznego uwazasz ze ustweienie kotla reczne bedzie mniej przy tym spalal?
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #29 Opublikowano 9 Października 2015 Jak jedziesz w trybie Ecoal to dużo ustawiania nie ma ;). Masz głowice termostatyczne. Ustawiasz je na żądaną temperature, kocioł na 55-65st i tyle. Glowice przeciez same "otwieraja i zamykaja grzejnik" w zaleznosci od temperatury panujacej w pomieszczeniu. Możesz też skorzystac z regulatora pogodowego i krzywej grzania. Czy dużo oszczędzisz schodząc do np 50st. To zależy od zapotrzebowania budynku. Ale nie są to jakieś wielkie wartości. Sorry za ć,ź itp. piszę ze smarka.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #30 Opublikowano 9 Października 2015 Czyli ogolnie ustwaiajac piec by grzal caly czas temperature zadana duzo nie zaoszczedze tak? Termostaty mam w ustawieniu od 1 do 4. Musze poczytac na kazdym ile oddaja ciepla.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #31 Opublikowano 9 Października 2015 W sumie tobie chyba chodzi o takie termostaty a ja mam dokladnie taka
makog Opublikowano 9 Października 2015 #32 Opublikowano 9 Października 2015 noo i w zupelnosci wystarczaja te co masz, tak je ustawic a w pomieszczeniu byl odpowiedni komfort termiczny, np dla lazienki cieplej dla sypielni zeby bylo chlodniej, chyba ze lubisz spac w nagrzanym pomieszczeniu i tyle, zadnego regulatora wenetrznego nie potrzebujesz, za regulacje temperatury w pomieszczeniu odpowiadja glowice termostatyczne.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #33 Opublikowano 9 Października 2015 Szczerze powiem ze chyba na tyle zielony bylem ze masakra. Uwazalem ze one jak odkrecisz tak beda grzac. A one potrafia sie zamknac jesli ustawie na 3 a temperatura urosnie mocno w pokoju?
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #34 Opublikowano 9 Października 2015 Jeśli kocioł pracuje stabilnie- na stabilnej zadanej lub niewielkich zmianach (w większości przypadków) powinienes oszczędniej palic. A najoszczedniej jest w trybie kotla recznym ale nie po to kupiles eCoala :D. W instrukcji głowic powinny być temperatury przypasowane do kolejnych cyfr. To nie chodzi o ilość oddawanego ciepła przez grzejnik- to chodzi o trzymanie zadanej temperatury określonej cyfra w pomieszczeniu.
makog Opublikowano 9 Października 2015 #35 Opublikowano 9 Października 2015 nie wiem, wez instrukcje i tam bedzie np ze 3 na skali odpowiada 21 stopniom w pomieszczeniu, ona zamykaja i otwieraja przeplyw przez grzejnik jeli tmp. spadnie ponizej tej ustawionej na termostacie, poto jest wlasnie ta skala na nich.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #36 Opublikowano 9 Października 2015 Panowie jak ja sie ciesze ze zauwazyliscie moj temat ;D jutro jak tylko podepne pod neta to mam nadzieje ze mi pomozecie wszystko dostroic.
janklos12 Opublikowano 9 Października 2015 #37 Opublikowano 9 Października 2015 ok. 21 ale to nie jest reguła czasami trzeba dać kreskie w lewo lub prawą
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #38 Opublikowano 9 Października 2015 Emeryt się nudzi niech działa
makog Opublikowano 9 Października 2015 #39 Opublikowano 9 Października 2015 Energo a zasadzil ci ktos k......pa :D sie bedziesz dziadkiem wyslugiwal :P
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #40 Opublikowano 9 Października 2015 Dziadkiem? Uhu... chyba jeszcze nie opity
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #41 Opublikowano 9 Października 2015 Jeszcze jedno pytanko, zalozmy ze na dwore pizdzi ustawione na piecu mam 55 stopni, ustawione na termostatcie 22 stopni ale zauwazam ze mimo to nie dogrzewa mi pokoju do tego stopnia wtedy musze mimo wszystko recznie zmienic by piec mocniej grzal tak?
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #42 Opublikowano 9 Października 2015 Teoretycznie - tak. Praktycznie- nie sądzę żebyś miał tak idealnie dopasowane grzejniki do zapotrzebowania pomieszczeń . Zapewne są przewymiarowane ;)
wladziugse Opublikowano 10 Października 2015 Autor #43 Opublikowano 10 Października 2015 Panowie do dzieła :) https://esterownik.pl/device/8086
wladziugse Opublikowano 10 Października 2015 Autor #44 Opublikowano 10 Października 2015 sterownik pokojowy mam na 25 z racji ze okłamuje o 3 stopnie w gore.
wladziugse Opublikowano 10 Października 2015 Autor #46 Opublikowano 10 Października 2015 A w jaki sposob. ten co mi dali to tylko kabelki podlaczylem i nic wiecej zobic nie moglem. Pomozesz w ustawieniu pieca :)?
energotop Opublikowano 10 Października 2015 #47 Opublikowano 10 Października 2015 Podaj nazwe stera. Bo korzystam ze smarka-lepiej z apki przeglądać wykresy. Opisz domek. Metraż i ocieplenie. Czym palisz i skasuj licznik podajnika.
wladziugse Opublikowano 10 Października 2015 Autor #48 Opublikowano 10 Października 2015 eCoal, Dom 120 metrow, jak juz wspominalem stary, nie ocieplony, wszystkie okna od strony polnocnej a wiec w cieniu. Pale eko groszkiem 28kJ
energotop Opublikowano 10 Października 2015 #49 Opublikowano 10 Października 2015 Czujniki kalibruje się przez stronę ES. Po zalogowaniu W zakładce ustawienia na samym dole jest kalibracja.
energotop Opublikowano 10 Października 2015 #50 Opublikowano 10 Października 2015 Piecyk masz dobrze złożony? Zgodnie z DTR? Bo masz wysokie spaliny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.