wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 #1 Opublikowano 9 Października 2015 Witam Panowie i Panie. Mam problem, w sumie to nie wiem czy to jest problem. Otoz mam nowy piec Ogniwo eko plus 10 kw. Jestem bardzo zadowolony niego bo w koncu w domu nie musze sie martwic za co pare godzin musze dokladac do pieca. Jednak ja nie o tym gdy otworze podajnik widze sporo wody na pokrywie i wewnatrz, gdy tam achac to tak czuc jak by benzyna. Cos podobnego, bo nie wierze ze eko groszek jest od benzyny (kupowany w sprawdzonym miejscu). Czy powinienm sie tym martwic czy moze jednak to normalne? Eko groszek tak reaguje gdy jest wilgotny? I skad ten zapach? Pozdrawiam,.
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #2 Opublikowano 9 Października 2015 Masz wilgotny ekogroszek i to jest powodem wykraplania się wilgoci na pokrywie, a wilgocona jest zapewne ściana oddalona od podajnika.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2015 Tak tez myslalem ze musi byc wilgotny a ten zapach? Skad sie wydobywa?
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2015 Dokładnie lekki dymek jest widoczny
makog Opublikowano 9 Października 2015 #6 Opublikowano 9 Października 2015 Tak jak pisze energo typowy objaw przy wilgotnym groszku, skraplanie sie wody na sciankach zasobnika, a dym wydobywajacy sie z zasobnika w trakcie pracy tez normalne, przestaw kociol w tryb reczny odczekaj kilka minut i otworz klape, dymu nie bedzie.
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #7 Opublikowano 9 Października 2015 To nie wdychaj tego dymu za bardzo ;). Włóż czujnik tlenku do tego dymu to będziesz wiedział jak "smakuje śmierć".
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 9 Października 2015 Tak jak pisze energo typowy objaw przy wilgotnym groszku, skraplanie sie wody na sciankach zasobnika, a dym wydobywajacy sie z zasobnika w trakcie pracy tez normalne, przestaw kociol w tryb reczny odczekaj kilka minut i otworz klape, dymu nie bedzie. To mnie uspokoiliscie. Co do wdychania, nawdychalem sie troche dzis by sie upewnic co to jest, ale szybko przestalem bo juz mi sie nie dobrze robilo ;p
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #9 Opublikowano 9 Października 2015 A na poważnie skąd się bierze ten dziwny zapach przy wigotnym weglu to się nigdy nie zastanawialem a dym z zasobnika jest naprawdę "ciężki".
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #10 Opublikowano 9 Października 2015 To już wiesz dlaczego było Ci niedobrze. I dlaczego więcej tego nie należy robić i dlaczego potrzebne są czujniki dymu i czadu w kotłowni.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 9 Października 2015 Mimo to dzieki za odpowiedz bo piec kupiony dla mamy, przynajmniej jej powiem by tego nie wdychala. Mimo to palicie w tym piecu, ze tak zmienie temat. Ja osobiscie dom w cieniu i zawsze mi duzo kazdy piec spalal tona na miesiac to norma. Jednak mam andzieje ze ten bedzie troche mniej palil plus wygoda. Z czujnikiem pokojowym pracuje piec i sprawuje sie na prawde bardzo dobrze. Co prawda czujnik przeklamuje o 3 sotpnie ale to wystarczy podniesc temperature i wtedy w domu jest tyle ile powinno.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #12 Opublikowano 9 Października 2015 To już wiesz dlaczego było Ci niedobrze. I dlaczego więcej tego nie należy robić i dlaczego potrzebne są czujniki dymu i czadu w kotłowni. Musze sie w taki czujnik zaopatrzyc.
makog Opublikowano 9 Października 2015 #13 Opublikowano 9 Października 2015 podpiety ster pod neta? jesli tak to daj linka do stera na esterownik.pl
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #14 Opublikowano 9 Października 2015 Czujnik pokojowy? Why? Daj namiary na ster. Makog Ci ustawi
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #15 Opublikowano 9 Października 2015 Podpinam jutro, musze pociagnac kabel do piwnicy. Jutro podam wam linka. Beda mnie ciekawily Wasze opinie.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #16 Opublikowano 9 Października 2015 Czujnik pokojowy? Why? Daj namiary na ster. Makog Ci ustawi Pokojowy zły? Włacza sie kiedy trzeba to chyba dobrze co nie?
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #17 Opublikowano 9 Października 2015 Ale ze stera? To zależy jaka masz instalację.
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #18 Opublikowano 9 Października 2015 sterownik ecoal
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #19 Opublikowano 9 Października 2015 To ja wiem ;). Pokojowy tez ze stera? Czy wydałes pieniążki mamusi na osobny "pokojowy". A co ma w instalacji? Grzejniki? Glowice termostatyczne? Podlogowka? Zawor xD?
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #20 Opublikowano 9 Października 2015 Pieniazki jak juz to wydaje swoje ;) pokojowy od stera mam, grzejniki ten typ glowice termostatyczne recznie zakrecane. Brak podlogowki baardzo stary dom. Zawor ?
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #21 Opublikowano 9 Października 2015 Ręczne? Automatów ES Jeszcze na razie nie ma. Tzn są głowice termostatyczne? Zawor - 3d albo 4d? Pompa mieszająca?
wladziugse Opublikowano 9 Października 2015 Autor #22 Opublikowano 9 Października 2015 Jest tylko jedno pompa podajaca na CWU i dom. Zawor, chyba ani ten ani ten. Leci cały obieg na okolo ze tak powiem. Zawory termostatyczne mam.
makog Opublikowano 9 Października 2015 #23 Opublikowano 9 Października 2015 Energo byles pierwszy wiec Tobie zostawie ten zaszczyt ustawinia tego kciolka :D
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #24 Opublikowano 9 Października 2015 Czyli szanowałes pieniążki ;). I dobrze. Jak ster podepniesz to daj link do niego, ale głowice i regulator pokojowy to słaby pomysł.
energotop Opublikowano 9 Października 2015 #25 Opublikowano 9 Października 2015 Makog eCoala nie mam już od roku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.